Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Pomozite deci da lakše podnesu uznemirujuće vesti

 Uznemirujuće vesti, često propraćene potresnim snimcima, mogu se gledati skoro 24 časa dnevno na TV-u, kompjuteru ili nekom elektronskom uređaju.

 Takve vesti gledaju i deca.

 Šta možete učiniti da vaša deca ne budu preplavljena negativnim emocijama zbog takvih vesti?

 Kako potresne vesti utiču na decu?

 •   Mnoga deca se uznemire zbog tragedija koje vide na vestima. Neka od njih neće otvoreno govoriti o svojim osećanjima iako su veoma potresena. a Ukoliko su njihovi roditelji preterano uznemireni, biće im još teže.

 •   Deca mogu pogrešno razumeti ono što vide u vestima. Na primer, neka misle da će se to isto dogoditi njihovoj porodici. A mala deca koja više puta vide neku vest možda misle da se to neprestano dešava.

 •   Deca ne mogu da realno sagledaju neki događaj. Ona ne shvataju da novinske agencije zarađuju novac na velikim rejtinzima i da senzacionalističkim vestima privlače pažnju gledalaca.

 Kako možete pomoći deci da se izbore sa uznemirenošću?

 •   Pazite da vaša deca ne budu previše izložena potresnim vestima. To ne znači da ne treba da znaju šta se dešava u svetu. Ali nije dobro ni da stalno budu izložena takvim vestima.

   „Ponekad suprug i ja pretresamo neku vest i ne shvatamo koliko to opterećuje našu decu koja nas slušaju.“ (Marija)

   Biblijsko načelo: „Od brige čoveku srce klone“ (Poslovice 12:25).

 •   Strpljivo slušajte i budite saosećajni. Ako je vašem detetu teško da priča o onome što se desilo, predložite mu da to nacrta. Služite se rečima koje dete razume i nemojte ulaziti u nepotrebne detalje.

   „Primetili smo da se naša ćerka oseća bolje kada sednemo i saslušamo šta je muči. Ništa joj ne pomaže ako joj samo kažemo: ’Takve stvari se danas jednostavno dešavaju i na to moramo da se naviknemo.‘ “ (Serai)

   Biblijsko načelo: „Neka svako bude brz da sluša, a spor da govori“ (Jakovljeva 1:19).

 •   Pomozite detetu da realno sagleda neki događaj. Na primer, vest o nekoj otmici može zvučati tako kao da se takav zločin dešava svaki dan. Objasnite svojoj deci šta ste preduzeli da ih zaštitite. Osim toga, imajte na umu da takvi zločini osvanu u vestima upravo zato što se retko dešavaju.

   „Pomozite deci da se izbore sa svojim osećanjima. Pošto emocije proističu iz naših misli, važno je da pomognemo deci da se usmere na nešto što je pozitivno jer će tako videti lepšu stranu sveta.“ (Lurdes)

   Biblijsko načelo: „Srce mudroga daje razboritost njegovim usnama i uverljivost njegovim rečima“ (Poslovice 16:23).

a Neka deca pod takvim stresom ponovo počnu da noću mokre u krevet ili se plaše da idu u školu i da se odvoje od roditelja.