Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU

Pomoći detetu da popravi ocene

Pomoći detetu da popravi ocene

 Izgleda da vaše dete nije zainteresovano za školu i da izbegava da radi domaći i uči. Zbog toga su mu ocene sve lošije, a i njegovo ponašanje je sve gore. Kako možete pomoći detetu da popravi ocene?

 Šta treba da znate

 Pritisak pogoršava problem. Ako vršite pritisak na dete, biće pod stresom u školi, ali i kod kuće. Kako bi se oslobodilo stresa, može početi da laže, krije loše ocene, falsifikuje vaš potpis na đačkoj knjižici ili beži sa časova. Problem će se samo pogoršati.

 Nagrađivanje može biti kontraproduktivno. „Da bismo motivisali našu ćerku, probali smo da je nagrađujemo za dobre ocene“, kaže jedan otac po imenu Endru, „ali zbog toga je mislila samo na nagradu. Kada bi dobila lošu ocenu, više bi se uznemirila što nije dobila nagradu, nego zbog same ocene.“

 Nema svrhe kriviti nastavnike. Dete može zaključiti da za dobre rezultate nije potrebno uložiti nikakav trud. Moglo bi i da nauči da krivi druge za svoje greške i da od drugih očekuje da reše njegove probleme. Ukratko, vaše dete može propustiti priliku da nauči nešto što će mu biti od velike koristi kad odraste – da prihvata odgovornost za svoje postupke.

 Šta možete učiniti

 Kontrolišite svoja osećanja. Ako ste ljuti, ostavite razgovor o ocenama za neki drugi put. „Moja žena i ja postižemo najbolje rezultate kada smo smireni i saosećajni“, kaže otac po imenu Bret.

 Biblijska misao: „Svaki čovek neka bude brz da čuje, a spor da govori i spor da se ljuti“ (Jakovljeva 1:19).

 Prepoznajte pravi problem. Uobičajeni razlozi za loše ocene su vršnjačko nasilje, promena škole, trema, porodični problemi, nedostatak sna, neorganizovanost ili problemi s koncentracijom. Nemojte pretpostaviti da je vaše dete jednostavno lenjo.

 Biblijska misao: „Ko razborito sagledava stvari, nalazi dobro“ (Poslovice 16:20).

 Stvorite okruženje pogodno za učenje. Napravite raspored za domaće zadatke i učenje. Namestite prostor u kom ništa neće ometati vaše dete dok radi domaći (čak ni TV ni mobilni telefon). Podelite domaći na manje delove kako bi vaše dete moglo lakše da se koncentriše. Hektor, jedan otac iz Nemačke, kaže: „Kada se pripremamo za kontrolni, ne čekamo poslednji dan, već svakog dana obnavljamo po malo gradiva.“

 Biblijska misao: „Sve ima svoje vreme“ (Propovednik 3:1).

 Podstičite dete da uči. Što bolje vaše dete razume kako mu škola već sada koristi, to će imati jaču motivaciju da uči. Na primer, matematika mu može pomoći da vodi evidenciju o tome kako troši džeparac.

 Biblijska misao: „Steci mudrost, steci razboritost [...] Veličaj je“ (Poslovice 4:5, 8).

 Savet: Pomozite detetu dok radi domaći, ali ga ne radite umesto njega. Endru kaže: „Naša ćerka se oslanjala na nas i prestala je da se i malo trudi.“ Naučite dete kako da samostalno radi domaći.