Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU

Kako pomoći deci da se izbore s neuspehom

 Pre ili kasnije, vaša deca će doživeti neki neuspeh ili će u nečemu pogrešiti. Kako im možete pomoći da se oporave?

 Šta treba da znate

 Neuspeh je sastavni deo života. Biblija kaže da „svi često grešimo“ (Jakovljeva 3:2). I deca greše. Međutim, greške imaju i dobru stranu – pružaju deci mogućnost da nauče da ne odustaju lako. Nije svoj deci to urođeno, ali mogu to naučiti. „Suprug i ja smo uvideli da je bolje da deca nauče da se izbore s neuspehom nego da se pretvaramo da se ništa nije desilo“, kaže majka po imenu Lora. „Tako će naučiti da istraju čak i ako ne ide sve glatko.“

 Mnoga deca ne umeju da se nose s neuspehom. Neka deca nisu naučila da se izbore s neuspehom zato što su ih roditelji uvek štitili od bilo kakve odgovornosti. Na primer, ako dete dobije lošu ocenu, roditelji odmah okrive nastavnika. Ako se dete posvađa s drugim detetom, roditelji okrive drugo dete.

 Međutim, kako će deca naučiti da preuzimaju odgovornost za svoje greške ako ih roditelji uvek štite od posledica?

 Šta možete učiniti

 •   Objasnite deci da ono što rade ima posledice.

   Biblija kaže: „Šta čovek poseje, to će i požnjeti“ (Galatima 6:7).

   Svaki naš postupak ima određene posledice. Kad nešto pokvarimo, popravka košta. Isto tako nas i naše greške mogu skupo koštati. Deca treba da razumeju princip uzroka i posledice i da prihvate svoj deo odgovornosti za ono što se desi. Prema tome, nemojte prebacivati krivicu na drugoga ili pronalaziti opravdanja za svoju decu. Dopustite im da u razumnoj meri i u skladu sa svojim uzrastom iskuse određene posledice. Naravno, važno je da dete jasno razume vezu između pogrešnog postupka i posledice.

 •   Pomozite deci da pronađu rešenje.

   Biblijska misao: „Ako pravednik i sedam puta padne, opet će ustati, a zli će posrnuti u nevolji“ (Poslovice 24:16).

   Neuspeh možda boli, ali nije smak sveta. Pomozite deci da se usredsrede na pronalaženje rešenja, a ne da razmišljaju da nije fer to što im se desilo. Na primer, ako je vaš sin loše uradio pismenu vežbu u školi, pomozite mu da uvidi da može da ispravi stvari tako što će više učiti i biti bolji sledeći put (Poslovice 20:4). Ako se vaša ćerka posvađala s drugaricom, pomozite joj da preuzme inicijativu da se pomire, bez obzira na to ko je stvarno kriv (Rimljanima 12:18; 2. Timoteju 2:24).

 •   Naučite decu da budu skromna.

   Biblijska misao: „Kažem svakome među vama da ne misli o sebi više nego što treba da misli“ (Rimljanima 12:3).

   Govoriti deci da su „najbolja“ nije ni tačno ni korisno. Na kraju krajeva, čak ni deca koja su odlična u školi neće uvek dobiti najbolju ocenu. A deca koja su nadarena za neki sport neće uvek pobediti. Deca koja imaju skromno gledište o sebi u boljoj su poziciji da prebrode neuspeh i greške.

   Biblija kaže da nas poteškoće mogu ojačati i pomoći nam da razvijemo istrajnost (Jakovljeva 1:2-4). Zato, naučite decu da, iako su razočarana kada dožive neuspeh ili naprave neku grešku, realno sagledaju ono što se desilo.

   Kao i sticanje bilo koje veštine, naučiti decu da ne odustaju lako kada naiđu na poteškoće zahteva vreme i trud. Ali to će se isplatiti kada budu starija i uđu u tinejdžerske godine. „Manja je verovatnoća da će tinejdžeri koji umeju da se nose s neuspehom učiniti nešto nepromišljeno i opasno kada su pod pritiskom“, stoji u jednoj knjizi namenjenoj roditeljima tinejdžera (Letting Go With Love and Confidence). „Njima je mnogo lakše da se snađu u novim i nepredviđenim situacijama.“ Naravno, deca će i kada odrastu imati koristi od toga što su naučila da ne odustaju lako.

 Savet: Pružite primer. Upamtite da će to kako se vi nosite sa životnim razočaranjima uticati na to kako će to raditi vaša deca.