Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Deca i pametni telefoni | 2. deo: Naučite decu da pametno koriste telefon

 Pametni telefon je moćna spravica. Može biti veoma koristan, ali i opasan, u zavisnosti od toga kako se koristi. Kako da naučite dete da pametno koristi ovaj uređaj? Na primer, kako da odredite koliko vremena sme da provede na telefonu? a

 Šta treba da znate

 •   Pametni telefon izlaže dete opasnosti. Kao što smo videli u članku „Deca i pametni telefoni | 1. deo: Da li moje dete treba da ima pametni telefon?“, takvi telefoni omogućuju deci pristup internetu i svemu što on nudi, kako dobrim tako i lošim stvarima.

   „Lako je zaboraviti da deca preko mobilnih telefona mogu doći u kontakt sa zlonamernim ljudima i opasnim idejama.“ (Brenda)

 •   Mladima je potrebno vođstvo. Mladi se od ranog detinjstva susreću sa pametnim telefonima. Međutim, za mnoge odrasle oni su nešto relativno novo. Pa ipak, to ne znači da roditelji ne znaju ništa o tehnologiji niti da su deca u boljoj poziciji da procene kako i koliko da koriste svoje telefone.

   Vrlo je verovatno da se vaša deca bolje od vas snalaze sa mobilnim telefonima, ali to još uvek ne znači da znaju kako da ih pametno koriste. Čak je i deci koja su takoreći rođena s telefonom u rukama potreban roditeljski savet koji će im pomoći da ga odgovorno koriste.

   „Ako biste detetu dali mobilni telefon a da ga niste naučili kako da ga koristi, to bi bilo isto kao da ste mu dali ključ od kola, stavili ga za volan, upalili motor i rekli mu: ’Pazi kako voziš!‘, a da mu pre toga niste omogućili da ide na časove vožnje.“ (Set)

 Šta možete učiniti

 •   Naučite kako funkcioniše telefon vašeg deteta. Upoznajte se sa opcijama koje mogu pomoći vašem detetu da odgovorno koristi telefon. Na primer:

   Koje opcije na telefonu vam omogućuju da kontrolišete kako ga vaše dete koristi?

   Da li znate da filteri koji blokiraju neprikladan sadržaj nisu sto posto sigurni?

   Što više znate o telefonu vašeg deteta, bićete u boljoj poziciji da mu pomognete da ga odgovorno koristi.

   Biblijsko načelo: „Onaj koji stiče znanje uvećava svoju moć“ (Poslovice 24:5).

 •   Postavite granice. Odredite šta ćete dozvoliti i šta nećete dozvoliti. Na primer:

   Da li ćete dozvoliti detetu da koristi telefon dok ste za stolom ili dok ste u društvu porodice i prijatelja?

   Da li ćete im dozvoliti da tokom noći drže telefon u svojoj sobi?

   Koje aplikacije smeju da koriste?

   Koliko vremena tokom dana smeju da provode na telefonu?

   Dobro im objasnite pravila i budite spremni da ih kaznite ukoliko ih krše.

   Biblijsko načelo: „Ne uskraćuj opomene detetu“ (Poslovice 23:13).

 •   Nadzirite dete. Treba da znate lozinku koju vaše dete koristi i treba da mu povremeno proveravate telefon, što podrazumeva poruke, aplikacije, slike i sajtove koje posećuje.

   „Rekli smo našoj ćerki da ćemo joj s vremena na vreme proveravati telefon bez najave i da ćemo joj ograničiti korišćenje telefona ukoliko bude neodgovorna.“ (Lorejn)

   Vi kao roditelji imate pravo da znate kako vaše dete koristi mobilni telefon.

   Biblijsko načelo: „Dete svojim postupcima pokazuje da li je njegov put čist i ispravan“ (Poslovice 20:11).

 •   Usadite mu moralne vrednosti. Pomozite svom detetu da razvije želju da čini ono što je ispravno. Zašto je to važno? Zato što ukoliko dete želi da sakrije nešto od roditelja, ono će naći načina da to i učini, koliko god da ga roditelji nadziru. b

   Dakle, pomozite svojoj deci da steknu dobre osobine kao što su poštenje i samosavladavanje i da razviju osećaj odgovornosti za svoje postupke. Veća je verovatnoća da će dete sa takvim vrlinama pametno koristiti svoj mobilni telefon.

   Biblijsko načelo: „[Zreli ljudi] su svoju sposobnost prosuđivanja korišćenjem uvežbali da razlikuje dobro od zla“ (Jevrejima 5:14).

a U ovom članku se izraz „pametni telefon“ odnosi na mobilni telefon koji ima pristup internetu. Takav telefon je u suštini kao mini-kompjuter.

b Na primer, neka deca koriste aplikacije pomoću kojih skrivaju sadržaj koji ne žele da njihovi roditelji vide. Ikonica takvih aplikacija uglavnom izgleda sasvim obično, na primer poput ikonice za digitron.