Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Naučite decu da budu zahvalna

Naučite decu da budu zahvalna

 Prema nekim studijama, zahvalne osobe su srećnije, zdravije, bolje se nose s problemima i grade čvršća prijateljstva. Profesor Robert Emans kaže da „nekog ko je zahvalan neće tako lako obuzeti zavist, bes, pohlepa i ogorčenost“. a

 Da li je i za decu dobro da budu zahvalna? Jedna studija, koja je trajala četiri godine i obuhvatala 700 mladih, pokazala je da oni koji su zahvalni ređe varaju na ispitima i manja je verovatnoća da će se opijati, drogirati i biti problematični.

 •   Uzimanje stvari zdravo za gotovo guši zahvalnost. Mnoga deca smatraju da zaslužuju sve dobro što imaju. Međutim, teško da će neko biti zahvalan ako na ono što dobije gleda kao na nešto na šta ima pravo, a ne kao na poklon.

   Nažalost, takvo gledište je danas uobičajeno. „Svet oblikuje ljude da misle samo na sebe. Reklame stvaraju u nama osećaj da zaslužujemo najbolje, i to odmah“, kaže majka po imenu Ketrin.

 •   I mala deca mogu naučiti da budu zahvalna. Majka po imenu Kej kaže: „Decu je lako oblikovati. Kada u njih usađujemo dobre navike, to je kao kada mladu biljku podupremo nečim da bi rasla uspravno.“

Šta možete učiniti

 •   Učite ih da izraze zahvalnost. Čak i malo dete može reći „hvala“ kad mu neko nešto da ili učini nešto lepo za njega. S vremenom, kako sazreva, naučiće da ceni velikodušnost drugih i da od srca pokaže zahvalnost.

   Biblijsko načelo: „Budite zahvalni“ (Kološanima 3:15).

   „Naš trogodišnji unuk uvek kaže ’molim te‘ i ’hvala‘. To je video od svojih roditelja. Oni su i sami zahvalni i imaju lepe manire, pa je i on naučio da bude takav.“ (Džefri)

 •   Učite ih da pokažu zahvalnost. Možda biste mogli reći detetu da napiše par reči zahvalnosti kada sledeći put dobije neki poklon. Takođe, ako mu date neki kućni posao, razumeće koliko truda se ulaže u to da u kući sve lepo funkcioniše, pa će ceniti ono što drugi rade za njega.

   Biblijsko načelo: „Više usrećuje davanje nego primanje“ (Dela apostolska 20:35).

   „Naš sin i ćerka tinejdžerskog uzrasta nam u svemu pomažu. Dogovaramo se šta ćemo kuvati, a nekad i oni kuvaju. Takođe nam pomažu i oko drugih kućnih poslova. Zato dobro razumeju šta sve mi kao roditelji radimo i ne uzimaju naš trud zdravo za gotovo.“ (Beverli)

 •   Učite ih da budu ponizna. Kao što je dobro tlo neophodno da bi biljka rasla i napredovala, tako je poniznost neophodna da bi neko bio zahvalan. Ponizan čovek je svestan da ne može sam uspeti u svakom poduhvatu i zato je zahvalan za pomoć koju mu drugi pružaju.

   Biblijsko načelo: „Budite ponizni i smatrajte druge većima od sebe. Nemojte misliti samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:3, 4).

   „Ponekad tokom večere igramo jednu igru. Svako kaže nešto za šta je zahvalan. Tako razmišljamo o pozitivnim stvarima za koje smo zahvalni, a ne o negativnim koje nas podstiču da budemo sebični.“ (Tamara)

 Savet: Pružite dobar primer. Ako deca vide da ste vi zahvalni drugima, a i njima, veća je verovatnoća da će i ona biti zahvalna.

a Iz knjige Thanks! How Practicing Gratitude Can Make You Happier.