Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU

Kako savladati gnev

 Bračni drug vam je upravo rekao nešto što vas je razljutilo i pokušavate da se obuzdate. Međutim, on oseća da nešto nije u redu i počinje da vas ispituje. To vas potpuno izbacuje iz takta. Kako možete savladati gnev u takvim situacijama?

 Šta treba da znate

 •   Izlivi gneva škode zdravlju. Istraživanja pokazuju da nekontrolisani gnev povećava rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, depresije i problema s varenjem. Gnev takođe može prouzrokovati nesanicu, preteranu zabrinutost, probleme s kožom i moždani udar. Biblija s dobrim razlogom savetuje: „Ne žesti se, jer to samo ka zlu vodi“ (Psalam 37:8).

 •   Potiskivanje gneva je takođe štetno. Gnev koji neko nagomilava u sebi liči na bolest koja ga uništava iznutra. Na primer, takva osoba može postati cinična i preterano kritična. S njom je teško živeti i to se može negativno odraziti na njen brak.

 Šta možete učiniti

 •   Razmišljajte o vrlinama svog bračnog druga. Navedite tri stvari koje cenite kod svog bračnog druga. Prisetite ih se sledeći put kada vas on naljuti nekom svojom rečju ili postupkom. To vam može pomoći da savladate gnev.

   Biblijska misao: „Budite zahvalni“ (Kološanima 3:15).

 •   Budite spremni da oprostite. Najpre pokušajte da sagledate situaciju iz ugla svog bračnog druga. To će vam pomoći da budete saosećajni (1. Petrova 3:8). Zatim se pitajte: „Da li je razlog zbog kog sam ljut toliko ozbiljan da ne mogu da pređem preko toga?“

   Biblijska misao: „Razumevanje čoveka zadržava od gneva, i čast mu je da pređe preko prestupa“ (Poslovice 19:11).

 •   Budite ljubazni i taktični dok govorite o svojim osećanjima. Govorite o tome kako se vi osećate. Na primer, nemojte reći: „Ti baš nemaš obzira! Nikad mi ne javljaš gde si.“ Bolje kažite: „Brinem se kad je kasno, a ne znam da li je sve u redu.“ Ako pažljivo birate reči, to će vam pomoći da savladate ljutnju.

   Biblijska misao: „Neka vaša reč uvek bude ljubazna“ (Kološanima 4:6).

 •   Pažljivo slušajte. Nakon što vi kažete kako se osećate, sačekajte da i vaš bračni drug kaže šta misli. Nemojte ga prekidati. Kasnije ukratko ponovite ono što je rekao da biste videli da li ste ga dobro razumeli. Pažljivo slušanje će vam pomoći da ostanete smireni.

   Biblijska misao: „Svaki čovek neka bude brz da čuje, a spor da govori i spor da se ljuti“ (Jakovljeva 1:19).