Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU

Kako s decom razgovarati o alkoholu?

 „S našom ćerkom smo o alkoholu prvi put razgovarali kada je imala šest godina. Na naše iznenađenje, o tome je znala mnogo više nego što smo mislili“ (Aleksander).

 Šta treba da znate

 Razgovor s decom o alkoholu je veoma važan. Nemojte čekati da vaše dete dođe u tinejdžerske godine. „Žao mi je što s našim sinom nismo razgovarali o alkoholu dok je još bio mali“, rekao je Kamit iz Rusije. „Nažalost, kasno sam shvatio koliko je to važno. Saznao sam da je moj sin pio već sa 13 godina.“

 Zašto ova tema treba da vas zanima?

  •   Školski drugovi, reklame i televizija mogu uticati na to kako vaše dete gleda na alkohol.

  •   Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, maloletnici koji piju čine 11 posto svih onih koji u Sjedinjenim Državama konzumiraju alkoholna pića.

 Ne iznenađuje činjenica da stručnjaci na polju medicine savetuju roditelje da s decom razgovaraju o opasnostima od konzumiranja alkohola dok su još mala. Kako možete primeniti taj savet?

 Šta možete učiniti

 Pripremite se za pitanja. Mala deca su radoznala, a starija deca su još radoznalija. Zato bi bilo dobro da unapred pripremite odgovore. Na primer:

  •   Ako vaše dete zanima kakav je ukus nekog pića, mogli biste reći da je vino poput kiselog voćnog soka, a da pivo može biti prilično gorko.

  •   Ako vaše dete hoće da proba neko piće, možete reći da je alkohol previše jak za decu. Spomenite njegovo dejstvo: piće nas može opustiti, ali ako previše pijemo moglo bi nam se vrteti u glavi i mogli bismo uraditi ili reći nešto zbog čega bi nam kasnije bilo žao (Poslovice 23:29-35).

 Informišite se. Biblija kaže: „Pametan čovek postupa u skladu sa znanjem“ (Poslovice 13:16). Informišite se o posledicama konzumiranja alkohola i o zakonima i zakonskim ograničenjima u vezi sa alkoholom u vašoj zemlji. Na taj način ćete znati kako da pomognete svom detetu.

 Pokrenite razgovor. „Vaša deca mogu biti zbunjena kada je alkohol u pitanju“, rekao je jedan otac iz Velike Britanije po imenu Mark. „Pitao sam svog osmogodišnjeg sina šta misli o tome da li je dobro ili loše ako neko pije alkohol. Trudio sam se da razgovor bude opušten i neformalan i to mu je pomoglo da se oslobodi i iskreno kaže šta misli.“

 Imaćete više uspeha ako o ovoj temi razgovarate više puta. U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, spomenite alkohol kada razgovarate o ostalim važnim temama, kao što su bezbednost u saobraćaju i seksualno obrazovanje.

 Pružite dobar primer. Deca su kao sunđeri – upijaju sve oko sebe. Istraživanja pokazuju da roditelji najviše utiču na svoju decu. To znači da ako vam je piće glavni način da se smirite ili oslobodite stresa, vaše dete će razumeti da je alkohol rešenje za sve životne probleme. Zato budite dobar primer svom detetu. Potrudite se da umereno koristite alkohol.

Dete će usvojiti stav roditelja o alkoholu