Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako razvijati strpljenje

 „Strpljenje muža i žene je svaki dan na ispitu. Kada nisi u braku, strpljenje možda nije toliko važno, ali je presudno da bi brak bio uspešan.“ (Džon)

 Zašto je strpljenje neophodno?

 •   U braku postanete svesni nedostataka svog bračnog druga.

   „Kada prođe početni zanos, lako je usredsrediti se na mane svog bračnog druga. Strpljenje se brzo gubi kada počneš negativno da razmišljaš.“ (Džesena)

 •   Nestrpljenje vodi do nepromišljenih reči.

   „Odmah kažem šta mislim, a ponekad i nešto što ne bi trebalo. Kad bih bila strpljivija, imala bih vremena da procenim da li da uopšte nešto kažem.“ (Karmen)

   U Bibliji piše: „Ljubav je dugotrpljiva i dobra“ (1. Korinćanima 13:4). Logično bi bilo da su dvoje koji se vole uvek strpljivi jedno s drugim. Međutim, nije uvek tako. Ranije spomenuti Džon kaže: „Kao i svaku drugu osobinu, i strpljenje je lakše izgubiti nego izgraditi. Potrebno je uložiti trud da bi se ova osobina i dalje razvijala.“

 Kako možete pokazivati strpljenje?

 •   Kada se nešto desi jednom.

   Primer: Vaš bračni drug vas je nečim uvredio. Vaša prva reakcija je da mu vratite istom merom.

   Biblijsko načelo: „Nemoj se brzo vređati, jer uvredljivost počiva u nedrima bezumnih.“ (Propovednik 7:9)

   Kako biti strpljiv: Zastanite na trenutak. Pre nego što odreagujete, pokušajte da na komentar vašeg bračnog druga ne gledate kao na napad na vašu ličnost. „Većina nas se uvredi ne zbog toga što je naš bračni drug stvarno nešto loše rekao ili mislio već zbog toga što smo ga pogrešno protumačili“, piše u jednoj knjizi koja govori o braku (Fighting for Your Marriage).

   Čak i ako je bračni drug pokušao da vas isprovocira, možete popraviti situaciju ukoliko ste strpljivi i ne vraćate istom merom. Biblija kaže: „Kad nestane drva, ugasi se vatra, i kad nema klevetnika, svađa prestaje“ (Poslovice 26:20).

   „Ako si počeo da na svoju ženu gledaš kao na protivnika, zastani i razmisli o tome zašto je voliš i odmah uradi nešto lepo za nju.“ (Itan)

   Za razmišljanje:

  •  Kako reagujem kada moj bračni drug kaže ili uradi nešto neljubazno?

  •  Kako mogu pokazati više strpljenja kada se to ponovi?

 •   Kada se nešto stalno ponavlja.

   Primer: Vaš bračni drug uvek kasni, a vi ga čekate i nervirate se.

   Biblijsko načelo: „Podnosite jedni druge i spremno opraštajte jedni drugima.“ (Kološanima 3:13)

   Kako biti strpljiv: Neka vam brak bude važniji od ličnih potreba. Pitajte se: „Ako od ovoga napravim sporno pitanje, kako će to uticati na naš odnos?“ Osim toga, imajte na umu da „svi često grešimo“ (Jakovljeva 3:2). To znači da i vi treba da radite na nekim stvarima.

   „Ponekad imam više strpljenja za prijatelje nego za supruga. Mislim da je to zato što sa suprugom provodim više vremena i znam njegove mane. Međutim, strpljenje je znak ljubavi. Ono je zapravo pokazatelj poštovanja i presudno je u braku.“ (Nia)

   Za razmišljanje:

  •  Da li sam strpljiv kad je reč o manama mog bračnog druga?

  •  U kojim prilikama ubuduće mogu pokazati više strpljenja?