Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU

Kako pokazivati ljubav

 Kako godine prolaze, neki bračni parovi sve ređe pokazuju koliko znače jedno drugom. Ako je to slučaj i u vašem braku, da li treba da budete zabrinuti?

 Šta treba da znate

 Ljubav je neophodna za čvrst brak. Kao što je redovno uzimanje hrane i vode neophodno da bi telo bilo snažno i zdravo, tako je i redovno pokazivanje ljubavi neophodno da bi bračna veza bila snažna. Čak i nakon više decenija braka, muž i žena treba svakodnevno da uveravaju jedno drugo u svoju ljubav i brigu.

 Prava ljubav je nesebična. Neko ko iskreno voli želi da usreći drugog. Stoga, umesto da pokazuje ljubav samo kada ima volju za to, obziran bračni drug će zapažati potrebe druge strane i truditi se da im udovolji.

 Ženama obično više znače sitni izrazi pažnje i nežnosti nego muževima. Muž može iskreno voleti svoju ženu. Ali ako svoja osećanja pokazuje samo u nekim prilikama, na početku i na kraju dana ili pre seksualnih odnosa, žena se može osećati nevoljeno. Mnogo je bolje kada muž koristi svaku priliku u toku dana da joj pokaže da je voli.

 Šta možete učiniti

 Izrazite ljubav rečima. Jednostavne izjave kao što su „volim te“ ili „mnogo mi značiš“ uveriće vašeg bračnog druga da je voljen.

 Biblijska misao: „Usta govore ono čega je srce puno“ (Matej 12:34).

 Savet: Svoja osećanja možete izraziti na još jedan način – napišite kratko pisamce, mejl ili poruku.

 Pokažite ljubav delima. Zagrljaj, poljubac ili samo držanje za ruke pokazuju da kad kažete „volim te“ to zaista i mislite. Iskrena briga može se pokazati i nežnim dodirom, toplim pogledom ili povremeno poklonom. Razmislite o tome da uradite i nešto praktično kako biste pomogli svojoj ženi – na primer, da ponesete torbe, pridržite vrata, operete sudove, uključite veš-mašinu ili pripremite obrok. Za mnoge žene, to nije samo praktična pomoć već ljubav na delu!

 Biblijska misao: „Nemojmo voleti samo rečju i jezikom, nego delom“ (1. Jovanova 3:18).

 Savet: Budite pažljivi prema svom bračnom drugu kao kada ste se zabavljali.

 Odvojte vreme jedno za drugo. Vreme koje odvojite samo za vas dvoje ojačaće vaš brak i pokazati da uživate u međusobnom društvu. Naravno, kada imate decu ili mnogo obaveza za koje treba da se pobrinete, to može biti prilično teško. Međutim, možete uraditi nešto jednostavno, na primer da se redovno zajedno šetate.

 Biblijska misao: „Možete prosuditi šta je najvažnije“ (Filipljanima 1:10).

 Savet: Neki zauzeti parovi redovno planiraju „veče za izlazak“ ili „romantičan vikend“ samo za njih dvoje.

 Prepoznajte potrebe bračnog druga. Svakoj osobi prija drugačija vrsta pažnje. Zato je važno da razgovarate o tome koji izrazi ljubavi prijaju vašem bračnom drugu i da li mu je potrebno više od onoga što trenutno dobija. Zatim se potrudite da ispunite njegova očekivanja. Ne zaboravite, ljubav je neophodna za čvrst brak.

 Biblijska misao: „Ljubav [...] ne gleda svoju korist“ (1. Korinćanima 13:4, 5).

 Savet: Nemojte samo očekivati pažnju, već se pitajte: „Šta mogu učiniti kako bi moj bračni drug bio još nežniji prema meni?“