Vrati se na sadržaj

Šta Sveto pismo kaže o transfuziji krvi?

Odgovor iz Svetog pisma

 Sveto pismo kaže da ne smemo uzimati krv. To znači da ni na koji način nećemo prihvatati punu krv niti njene osnovne komponente, bilo putem hrane ili putem transfuzije. Razmislite o sledećim biblijskim stihovima:

  •   Postanak 9:4. Bog je nakon Potopa dozvolio Noju i njegovoj porodici da jedu i životinjsko meso, ali im je zapovedio da ne jedu krv. Bog je rekao Noju: „Samo ne smete jesti meso s njegovom dušom, to jest s njegovom krvlju.“ Ova zapovest se odnosi na sve ljude posle Noja, jer smo njegovi potomci.

  •   Levitska 17:14. „Ne smete jesti krv nijednog tela, jer je duša svakog tela njegova krv. Ko je god bude jeo biće istrebljen.“ Bog smatra da je duša, to jest život, svakog čoveka ili životinje u krvi i da pripada njemu. Iako je ovaj zakon dat samo izraelskom narodu, iz njega se vidi koliko Bog ozbiljno gleda na zakon kojim se zabranjuje jedenje krvi.

  •   Dela apostolska 15:20. ’Uzdržavajte se od krvi.‘ Bog je hrišćanima dao istu zapovest kao i Noju. Istorija pokazuje da prvi hrišćani nisu hteli da uzimaju punu krv, pa čak ni da je koriste kao lek.

Zašto Bog zapoveda da se uzdržavamo od krvi?

 Postoje osnovani medicinski razlozi zbog kojih treba da izbegavamo transfuziju krvi. Međutim, još važniji razlog zbog kog Bog zapoveda da se uzdržavamo od krvi jeste taj što je krv za njega sveta (Levitska 17:11; Kološanima 1:20).