Vrati se na sadržaj

Šta Sveto pismo kaže o braku?

Šta Sveto pismo kaže o braku?

Odgovor iz Svetog pisma

 Nakon što je Bog stvorio prvog čoveka i ženu, sklopio je brak između njih. Bog je osmislio brak kao jednu posebnu vezu između muškarca i žene, zahvaljujući kojoj se osećaju sigurno i oni, a i njihova deca (Postanak 1:27, 28; 2:18).

 Bog želi da bračni parovi budu srećni (Poslovice 5:18). U njegovoj Reči se nalaze merila za brak, kao i neki saveti koji mogu doprineti sreći u braku.

U ovom članku:

 Koja su Božja merila za brak?

 Bog je stvorio brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene (Postanak 2:24). On ne odobrava poligamiju, homoseksualnost ni život u vanbračnoj zajednici (1. Korinćanima 6:9; 1. Solunjanima 4:3). Isus je svoje sledbenike učio da žive po merilima za brak koja je Bog postavio od samog početka (Marko 10:6-8).

 Bog na brak gleda kao na trajnu zajednicu. Kada se muškarac i žena venčaju, oni obećavaju da će biti verni jedno drugom i da će ostati zajedno dok ih smrt ne rastavi. Bog očekuje od njih da održe to obećanje (Marko 10:9).

 Kako Bog gleda na razdvajanje i razvod?

 Ponekad se desi da muž i žena moraju privremeno da se razdvoje, na primer ukoliko jedno od njih treba hitno da otputuje da se pobrine za neke porodične obaveze. Ali Sveto pismo ne preporučuje bračnim parovima da se razdvoje zato što je došlo do nekih problema. Naprotiv, ono ih podstiče da se trude da reše te probleme i pomire se (1. Korinćanima 7:10).

 Prema Svetom pismu, preljuba je jedini opravdan razlog za razvod (Matej 19:9). Dakle, ukoliko muž i žena odluče da se razdvoje ili razvedu iz nekog drugog razloga, nijedno od njih dvoje, prema Svetom pismu, nije slobodno da uđe u vezu ili brak s nekim drugim (Matej 5:32; 1. Korinćanima 7:11).

 Da li brak mora biti zakonski registrovan da bi ga Bog priznao?

 Bog od svojih slugu očekuje da poštuju državne zakone u vezi s brakom (Titu 3:1). Bračni parovi koji zakonski registruju svoj brak, ukoliko je to u njihovoj zemlji moguće, time pokazuju da poštuju vlast i da na brak gledaju kao na trajnu zajednicu, baš kao i Bog. a

 Koje uloge i odgovornosti imaju muž i žena prema Svetom pismu?

  •   Odgovornosti koje oboje imaju. I muž i žena treba da poštuju i vole jedno drugo (Efešanima 5:33). Oboje treba da budu obzirni tako što će uvažavati seksualne potrebe svog bračnog druga i ni na koji način ne smeju da budu neverni (1. Korinćanima 7:3; Jevrejima 13:4). Ukoliko imaju decu, odgajanje i vaspitavanje dece je zajednička odgovornost (Poslovice 6:20).

     Sveto pismo ne govori o tome ko u porodici treba da bude zaposlen, a ko da obavlja kućne poslove. Muž i žena treba da se dogovore šta je najbolje za njihovu porodicu.

  •   Uloga muža. U Svetom pismu piše da je „muž poglavar ženi“ (Efešanima 5:23). On je glava porodice u tom smislu što treba da predvodi i donosi odluke na dobrobit svoje žene i dece.

     Muž vodi računa da svi u porodici budu fizički, emotivno i duhovno dobro zbrinuti (1. Timoteju 5:8). On treba da dobro sarađuje sa ženom i da uvažava njeno mišljenje i osećanja kad donosi odluke. Time pokazuje da ceni njene sposobnosti i osobine (Poslovice 31:11, 28). Sveto pismo podstiče muževe da svoje odgovornosti ispunjavaju s puno ljubavi (Kološanima 3:19).

  •   Uloga žene. U Svetom pismu piše da žena treba da „duboko poštuje svog muža“ (Efešanima 5:33). Bogu je drago kad žena poštuje ulogu koju je on dodelio njenom mužu.

     Žena treba da podupire muža i pomaže mu da donosi dobre odluke (Postanak 2:18). U Svetom pismu se veoma pohvalno govori o ženama koje dobro ispunjavaju važnu ulogu koju imaju u braku (Poslovice 31:10).

 Da li Bog očekuje od bračnih parova da imaju decu?

 Ne. Bog je u prošlosti od nekih svojih slugu tražio da imaju decu (Postanak 1:28; 9:1). Ali to ne važi za hrišćane. Isus nikada nije rekao svojim sledbenicima da moraju da imaju decu. Takođe, nijedan od njegovih prvih učenika nije rekao da bračni parovi moraju imati decu. To je odluka koju svaki par donosi za sebe.

 Kako Sveto pismo može ojačati brak?

 U Svetom pismu se nalaze načela koja mogu pomoći bračnim parovima da im brak od starta bude srećan. Biblijska načela im takođe mogu pomoći da izbegnu neke probleme ili da ih reše kad se pojave.

 Bračni parovi u Svetom pismu mogu pronaći savete o tome kako da...

a Više o tome šta Sveto pismo kaže o plemenskim običajima u vezi s brakom može se naći u Stražarskoj kuli od 15. oktobra 2006, strana 21, odlomak 12.