Vrati se na sadržaj

Šta Sveto pismo kaže o slobodnoj volji? Da li Bog sve kontroliše?

Šta Sveto pismo kaže o slobodnoj volji? Da li Bog sve kontroliše?

Odgovor iz Svetog pisma

 Bog ili sudbina ne upravljaju našim životom, već nam je Bog podario slobodnu volju, to jest pravo da samostalno donosimo odluke u svom životu. Osmotrite šta Sveto pismo kaže o tome.

  •   Bog je stvorio čoveka po svojoj slici (Postanak 1:26). Za razliku od životinja, koje uglavnom postupaju po instinktu, mi smo nalik svom Stvoritelju jer imamo sposobnost da pokazujemo ljubav i pravednost. Poput našeg Stvoritelja, i mi imamo slobodnu volju.

  •   Mi možemo u velikoj meri uticati na svoju budućnost. Biblija nas podstiče da ’izaberemo život tako što ćemo slušati Božji glas‘, to jest tako što ćemo biti poslušni njegovim zapovestima (Ponovljeni zakoni 30:19, 20). Ovakav predlog bi bio besmislen, čak okrutan, ako ne bismo imali slobodnu volju. Umesto da nas prisiljava da činimo ono što on kaže, Bog nam se ljubazno obraća: „O, da si pazio na moje zapovesti! Mir bi tvoj kao reka bio“ (Isaija 48:18).

  •   Naše uspehe, odnosno neuspehe ne određuje sudbina. Ako želimo da u nečemu uspemo, potreban je trud. „Sve što ti dođe pod ruku da činiš“, kaže se u Svetom pismu, „čini to svom snagom svojom“ (Propovednik 9:10). Takođe se kaže: „Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5).

 Slobodna volja je dragocen dar od Boga, jer nam omogućava da ga volimo „svim svojim srcem“ zato što to želimo (Matej 22:37).

Da li Bog sve kontroliše?

 Sveto pismo kaže da je Bog Svemoćan, da ima apsolutnu moć (Jov 37:23; Isaija 40:26). Međutim, on ne koristi svoju moć da bi sve držao pod kontrolom. Na primer, Biblija kaže da se Bog suzdržavao prema drevnom Vavilonu, neprijatelju svog naroda (Isaija 42:14). Slično tome, Bog još uvek podnosi one koji zloupotrebljavaju svoju slobodnu volju da bi drugima nanosili zlo. Ali to neće večno biti tako (Psalam 37:10, 11).