Vrati se na sadržaj

Da li mi Sveto pismo može pomoći ako razmišljam o samoubistvu?

Da li mi Sveto pismo može pomoći ako razmišljam o samoubistvu?

Odgovor iz Svetog pisma

 Može. Bog, od kog dolazi Sveto pismo, kaže da „teši potištene“ (2. Korinćanima 7:6). Istina je da ono nije neki priručnik sa savetima za mentalno zdravlje, ali činjenica je da je mnogima pomoglo da izađu na kraj sa suicidnim mislima. Biblijski saveti mogu pomoći i tebi.

 Šta Sveto pismo savetuje?

 • Nemoj svoja osećanja držati u sebi.

   Šta kaže Sveto pismo: „Pravi prijatelj voli u svako doba, i u nevolji brat postaje“ (Poslovice 17:17).

   Značenje: Kada imamo crne misli, potrebna nam je podrška.

   Ako sve držiš u sebi, taj teret ti može postati nepodnošljiv. Ali ako se nekome poveriš, možda ćeš se osećati bolje i moći ćeš objektivnije da sagledaš stvari.

   Predlog: Još danas razgovaraj s nekim, recimo s članom porodice ili s dobrim prijateljem. a Možda će ti biti lakše i ako zapišeš kako se osećaš.

 • Potraži stručnu pomoć.

   Šta kaže Sveto pismo: „Ne treba lekar zdravima, nego bolesnima“ (Matej 9:12).

   Značenje: Kada smo bolesni dobro je da odemo kod lekara.

   Suicidne misli mogu biti znak da nam je mentalno ili emocionalno zdravlje narušeno. Nije nas sramota kada smo fizički bolesni pa ne treba da nas bude sramota ni kada imamo ovakve tegobe. Mentalne bolesti i emocionalni poremećaji se mogu lečiti.

   Predlog: Što pre potraži stručnu pomoć.

 • Ne zaboravi da te Bog voli.

   Šta kaže Sveto pismo: „Zar se pet vrabaca ne prodaju za dva novčića? Ipak, nijedan od njih nije zaboravljen pred Bogom [...] Ne bojte se, vi ste vredniji od mnogo vrabaca“ (Luka 12:6, 7).

   Značenje: Bog te smatra vrednim.

   Možda osećaš kao da si sam u svemu, ali to nije istina. Bog vidi kroz šta prolaziš. Njemu je stalo do tebe čak i ako ti više nemaš volje za životom. „Srce slomljeno i skrhano, Bože, ti ne prezireš“, kaže Psalam 51:17. Bog te voli i želi da živiš.

   Predlog: Osmotri biblijske dokaze da te Bog voli. Primera radi, pogledaj 24. poglavlje knjige Približi se Jehovi, koja se temelji na Bibliji.

 • Moli se.

   Šta kaže Sveto pismo: „Sve svoje brige bacite na njega [Boga], jer se on brine za vas“ (1. Petrova 5:7).

   Značenje: Bog te poziva da mu se otvoriš i kažeš mu sve što te tišti.

   On će ti dati unutrašnji mir i snagu da nastaviš dalje (Filipljanima 4:6, 7, 13). On na taj način podupire one koji ga mole za pomoć (Psalam 55:22).

   Predlog: Još danas se pomoli Bogu. Koristi njegovo lično ime, Jehova, i reci mu kako se osećaš (Psalam 83:18). Traži od njega da ti pomogne da ne odustaneš.

 • Razmišljaj o biblijskim obećanjima o budućnosti.

   Šta kaže Sveto pismo: „Ta nada nam je kao sigurno i čvrsto sidro duše“ (Jevrejima 6:19).

   Značenje: Ako te osećanja nose gore-dole, kao talasi brod, biblijska nada ti može dati stabilnost, kao što sidro daje stabilnost brodu.

   Biblijska nada nije neka iluzija, ona se zasniva na Božjem obećanju da će ukloniti sve što ljudima nanosi bol (Otkrivenje 21:4).

   Predlog: Pročitaj 5. deo brošure Dobre vesti iz Svetog pisma da bi saznao šta Biblija kaže o budućnosti.

 • Radi nešto u čemu uživaš.

   Šta kaže Sveto pismo: „Veselo srce deluje dobro kao lek“ (Poslovice 17:22).

   Značenje: Kada radimo ono što nam pričinjava radost, to može pozitivno uticati na naše mentalno i emocionalno zdravlje.

   Predlog: Radi nešto što inače voliš. Primera radi, slušaj neku prijatnu muziku, čitaj nešto što će te oraspoložiti ili pronađi hobi. Bićeš srećniji i ako učiniš nešto dobro za druge, čak i ako je to neka sitnica (Dela apostolska 20:35).

 • Vodi računa o svom zdravlju.

   Šta kaže Sveto pismo: „Vežbanje [...] koristi“ (1. Timoteju 4:8).

   Značenje: Budi fizički aktivan, dovoljno spavaj i zdravo se hrani.

   Predlog: Idi u brzu šetnju, makar i na 15 minuta.

 • Ne zaboravi da se osećanja, kao i druge stvari u životu, menjaju.

   Šta kaže Sveto pismo: „Ne znate kakav će vam život sutra biti“ (Jakovljeva 4:14).

   Značenje: Možda će problem koji te muči ili koji ti čak izgleda nerešivo već sutra nestati.

   Koliko god ti nešto izgledalo crno, može se promeniti. Zato pokušaj da pronađeš način da izađeš na kraj sa situacijom (2. Korinćanima 4:8). Možda se stvari s vremenom promene, ali ako digneš ruku na sebe, nema nazad.

   Predlog: U Bibliji čitaj o ljudima koji su pali u takav očaj da više nisu želeli da žive i zapazi da im se život kasnije promenio nabolje – često kako se nisu ni nadali. Pogledaj nekoliko primera.

 Da li i u Svetom pismu nalazimo primere onih koji su želeli da umru?

 Da. Neki od njih su to otvoreno i rekli. Bog ih nije osudio zbog toga, već im je pružio pomoć. To bi i ti mogao da doživiš.

Ilija

 •  Ko je on bio? Ilija je bio hrabar prorok. Ali i on je doživljavao obeshrabrenje. „Ilija je bio običan čovek kao i mi“, piše u Jakovljevoj 5:17.

 •  Zašto je hteo da umre? U jednom periodu se osećao usamljeno, uplašeno i bezvredno. Zato je preklinjao Boga: „Jehova, uzmi moju dušu“ (1. Kraljevima 19:4).

 •  Šta mu je pomoglo? Ilija je rekao Bogu sve što ga tišti. Kako ga je Bog ohrabrio? Uverio ga je u svoju ljubav, brigu i moć. Stavio mu je do znanja da mu je dragocen i dao mu brižnog i sposobnog pomoćnika.

 •  Ilijina priča: 1. Kraljevima 19:2-18.

Jov

 •  Ko je on bio? Jov je bio imućan čovek i imao je veliku porodicu. Verno je služio pravom Bogu.

 •  Zašto je hteo da umre? Jovu je sve pošlo nizbrdo. Sve je izgubio. Sva deca su mu poginula. Oboleo je od užasne bolesti. Na kraju su mu drugi rekli da je sigurno zaslužio to što mu se dešava, što je bilo okrutno i uopšte nije bilo tačno. Jov je rekao: „Dojadilo mi je! Ne bih hteo da doveka ovako živim“ (Jov 7:16).

 •  Šta mu je pomoglo? Jov se molio Bogu i razgovarao s drugima o tome kako se oseća (Jov 10:1-3). Saosećajni prijatelj Elijuj ga je ohrabrio, zahvaljujući čemu je Jov mogao da objektivnije sagleda situaciju. A što je najvažnije, prihvatio je i savet i pomoć od Boga.

 •  Jovova priča: Jov 1:1-3, 13-22; 2:7; 3:1-13; 36:1-7; 38:1-3; 42:1, 2, 10-13.

Mojsije

 •  Ko je on bio? Mojsije je bio vođa drevnog izraelskog naroda i verni Božji prorok.

 •  Zašto je hteo da umre? Na Mojsiju je bio veliki teret odgovornosti, stalno su ga kritikovali i sve to ga je iscrpljivalo. Zato je zavapio Bogu: „Bolje me ubij“ (Brojevi 11:11, 15).

 •  Šta mu je pomoglo? Mojsije je rekao Bogu kako se oseća. Bog mu je pomogao tako što mu je olakšao teret, zbog čega Mojsije više nije bio pod tolikim stresom.

 •  Mojsijeva priča: Brojevi 11:4-6, 10-17.

a Ukoliko ti samoubilačke misli postanu neizdržive, a u blizini nemaš nikoga ko bi ti pružio podršku, pozovi SOS liniju za prevenciju samoubistva.