Vrati se na sadržaj

Da li je novac koren sveg zla?

Da li je novac koren sveg zla?

Odgovor iz Svetog pisma

 Nije. Sveto pismo ne izjednačava novac sa zlom niti kaže da je novac uzrok svih zlih stvari. Izreka da je „novac koren sveg zla“, koja je poznata u nekim krajevima, jeste samo deo citata iz Svetog pisma koji je istrgnut iz konteksta. U Svetom pismu zapravo stoji da je „ljubav prema novcu koren svakog zla“ (1. Timoteju 6:10, kurziv naš).

 Šta Sveto pismo kaže o novcu?

 Sveto pismo jasno kaže da je novac, kada se njime mudro raspolaže, koristan i čak ga naziva zaštitom (Propovednik 7:12). Osim toga, ono pohvalno govori o onima koji su velikodušni, a jedna od stvari koje se mogu pokloniti jeste i novac (Poslovice 11:25).

 U isto vreme, Sveto pismo nas upozorava na zamku da nam sticanje novca postane životni cilj. U njemu piše: „Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu, nego budite zadovoljni onim što imate“ (Jevrejima 13:5). Suština ovih reči je u tome da novac ima određenu ulogu u našem životu, ali da ne bi trebalo da mu pridajemo veću važnost nego što je realno ima niti bi trebalo da ga gomilamo. Dobro je da smo zadovoljni onim što nam je stvarno potrebno, kao što su hrana, odeća i krov nad glavom (1. Timoteju 6:8).

 Zašto Sveto pismo upozorava na opasnost od toga da se zavoli novac?

 Pohlepni ljudi neće dobiti večni život (Efešanima 5:5). Prvi razlog je taj što je pohlepa, ili lakomstvo, u neku ruku oblik idolopoklonstva, to jest obožavanja nečega što nije pravi Bog (Kološanima 3:5). Drugi razlog je taj što pohlepne osobe, u želji da dobiju ono što žele, često zanemaruju moralna merila. Onaj ko „žuri da se obogati, ne ostaje nedužan“, stoji u Poslovicama 28:20. Takva osoba čak može doći u iskušenje da počini neko kriminalno delo, kao što je ucena, iznuđivanje, prevara, kidnapovanje, pa i ubistvo.

 Čak i kad neko zbog ljubavi prema novcu ne učini ništa loše, takva ljubav mu ipak na neki način može naškoditi. Sveto pismo kaže da „oni koji su odlučili da se obogate upadaju u iskušenje i zamku i u mnoge nerazumne i štetne želje“ (1. Timoteju 6:9).

 Zašto je ono što Sveto pismo kaže o novcu za naše dobro?

 Kad ne gazimo svoje moralne i duhovne vrednosti zarad novca, poštovaćemo sebe, a bićemo i bliži Bogu, koji će se brinuti o nama. Onima koji se iskreno trude da mu ugode, Bog obećava: „Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti“ (Jevrejima 13:5, 6). On nas takođe uverava da „veran čovek dobija mnoge blagoslove“ (Poslovice 28:20).