Vrati se na sadržaj

Finansijski problemi i dugovi – da li vam Sveto pismo može pomoći?

Finansijski problemi i dugovi – da li vam Sveto pismo može pomoći?

Odgovor iz Svetog pisma

 Da. Kada imate finansijske probleme ili ste u dugovima, mogu vam pomoći četiri biblijska načela.

  1.   Napravite plan potrošnje. „Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist, a ko je god brzoplet sigurno srlja u oskudicu“ (Poslovice 21:5). Ne kupujte nešto samo zato što je na sniženju. Napravite plan potrošnje – i držite ga se.

  2.   Izbegavajte bespotrebno zaduživanje. „Ko uzima zajam sluga je onom ko daje zajam“ (Poslovice 22:7). Ako ste već u dugovima i ne možete da izmirite svoje obaveze, pokušajte da se dogovorite oko novih uslova plaćanja sa svojim zajmodavcima. Budite uporni. Primenite biblijski savet upućen onome ko je nemudro garantovao za drugog i tako preuzeo odgovornost za dug: „Ponizi se i saleći bližnjeg svog. Ne daj sna očima svojim“ (Poslovice 6:1-5). Čak i ako vaš prvi pokušaj nije uspeo, ne odustajte.

  3.   Zadržite uravnoteženo gledište o novcu. „Čovek zavidnog oka hrli za bogatstvom, a ne zna da će ga snaći oskudica“ (Poslovice 28:22). Zavist i pohlepa mogu voditi ne samo do finansijske već i do duhovne propasti.

  4.   Budite zadovoljni. „Kad imamo hranu, odeću i zaklon, budimo zadovoljni time“ (1. Timoteju 6:8). Novcem se ne može kupiti sreća ili osećaj zadovoljstva. Neki od najsrećnijih ljudi na svetu nemaju mnogo novca. Ono što oni imaju jeste ljubav porodice i prijatelja i prijateljstvo s Bogom (Poslovice 15:17; 1. Petrova 5:6, 7).