Vrati se na sadržaj

Knjiga Otkrivenje – koju poruku prenosi?

Odgovor iz Svetog pisma

 Naziv biblijske knjige Otkrivenje na grčkom jeziku glasi Apokalipsis (apokalipsa), što znači „otkrivenje“ ili „objava“. Ovaj naziv pojašnjava značenje knjige Otkrivenje – ona otkriva ono što je skriveno i objavljuje događaje koji će se desiti mnogo godina nakon što je napisana. Veliki deo njenih proročanstava tek treba da se ispuni.

Kratak pregled knjige Otkrivenje

Pomoć u razumevanju knjige Otkrivenje

  1.   Za one koji služe Bogu, njena poruka je pozitivna, a ne zastrašujuća. Premda izraz „apokalipsa“ mnogi povezuju s globalnom katastrofom, knjiga Otkrivenje počinje i završava se rečima da su srećni oni koji čitaju, razumeju i primenjuju njenu poruku (Otkrivenje 1:3; 22:7).

  2.   Otkrivenje koristi mnoge „znakove“, to jest simbole, koje ne treba doslovno razumeti (Otkrivenje 1:1).

  3.   Mnoge važne osobe, pojmovi i simboli iz Otkrivenja već se spominju u drugim delovima Biblije:

  4.   Vizije se odnose na „Gospodov dan“, koji je počeo 1914, kada je uspostavljeno Božje Kraljevstvo i kada je Isus počeo da vlada kao Kralj (Otkrivenje 1:10). Zato možemo očekivati da će glavno ispunjenje Otkrivenja biti u naše vreme.

  5.   Da bismo razumeli Otkrivenje, potrebno nam je isto što i za razumevanje ostatka Biblije, a to su mudrost od Boga i pomoć onih koji su već razumeli ovu knjigu (Dela apostolska 8:26-39; Jakovljeva 1:5).