Vrati se na sadržaj

Da li je unapred određeno kada ćemo umreti?

Da li je unapred određeno kada ćemo umreti?

Odgovor iz Svetog pisma

 Ne, dan naše smrti nije unapred određen. Sveto pismo ne podupire verovanje u sudbinu, već kaže da do smrti često dolazi usled ’nepredviđenih događaja‘ (Propovednik 9:11).

Zar u Svetom pismu ne piše da postoji „vreme smrti“?

 Da, u Propovedniku 3:2 piše da postoji „vreme rođenja i vreme smrti; vreme kad se sadi i vreme kad se čupa ono što je posađeno“ (Bakotić). Međutim, iz konteksta vidimo da se tu govori o uobičajenim dešavanjima i poslovima koji su deo života (Propovednik 3:1-8). Kao što Bog nijednom zemljoradniku nije odredio dan kada mora da sadi, tako nije ni nama unapred odredio dan kada ćemo umreti. Suština je u tome da ne smemo dozvoliti sebi da se toliko zaokupimo svakodnevnim stvarima da zaboravimo na Stvoritelja (Propovednik 3:11; 12:1, 13).

Možemo produžiti život

 Iako je život pun neizvesnosti, možemo živeti duže ako donosimo mudre odluke. U Svetom pismu piše: „Pouka mudroga izvor je života, izbavlja iz zamki smrti“ (Poslovice 13:14). Takođe, Mojsije je rekao Izraelcima da im se mogu ’produžiti dani‘ ako postupaju po Božjim zapovestima (Ponovljeni zakoni 6:2). S druge strane, lošim i nepromišljenim postupcima sebi možemo skratiti život (Propovednik 7:17).

 Koliko god da smo mudri i pažljivi, ne možemo izbeći smrt (Rimljanima 5:12). Međutim, to neće zauvek biti tako, jer u Svetom pismu nalazimo obećanje da će doći vreme kada „smrti više neće biti“ (Otkrivenje 21:4).