Vrati se na sadržaj

U kom smislu je Isus položio „otkupninu za mnoge“?

U kom smislu je Isus položio „otkupninu za mnoge“?

Odgovor iz Svetog pisma

 Pomoću Isusove žrtve, Bog oslobađa ljude od greha i smrti. Sveto pismo na Isusovu prolivenu krv ukazuje kao na otkupninu, to jest otkup (Efešanima 1:7; 1. Petrova 1:18, 19). Zbog toga je Isus rekao da je došao da „svoj život da kao otkupninu za mnoge“ (Matej 20:28).

Zašto je to bilo potrebno?

 Kada je bio stvoren, prvi čovek Adam je bio savršen, to jest bezgrešan. Mogao je da živi večno, ali je tu mogućnost izgubio jer se pobunio protiv Boga (Postanak 3:17-19). Tako je postao grešan i to kasnije preneo na svoju decu (Rimljanima 5:12). Zato se u Svetom pismu kaže da je sebe i svoju decu „prodao“ u ropstvo grehu i smrti (Rimljanima 7:14). Pošto su bili nesavršeni, niko od njih nije mogao povratiti ono što je Adam izgubio (Psalam 49:7, 8).

 Bog je uvideo da su se Adamovi potomci našli u bezizlaznoj situaciji (Jovan 3:16). Pa ipak, iako mu je bilo žao zbog toga, nije se mogao oglušiti o svoja pravedna merila i bez nekog dobrog osnova tek tako preći preko njihovih greha (Psalam 89:14; Rimljanima 3:23-26). Zato što voli ljude, obezbedio je zakonsku osnovu da im gresi ne budu samo oprošteni već i potpuno izbrisani (Rimljanima 5:6-8). Ta zakonska osnova je otkupnina.

Otkupnina u biblijskom smislu

 U Svetom pismu, izraz „otkupnina“ obuhvata sledeće:

  1.   Cenu (Brojevi 3:46, 47).

  2.   Oslobođenje (Izlazak 21:30).

  3.   Pokriće. a

 Pogledajte kako se ove tri navedene stavke odnose na žrtvu Isusa Hrista.

  1.   Cena. U Svetom pismu stoji da su hrišćani bili „skupo kupljeni“ (1. Korinćanima 6:20; 7:23). Cena po kojoj su kupljeni jeste Isusova krv, kojom je on „kupio Bogu ljude iz svih plemena i jezika i narodnosti i naroda“ (Otkrivenje 5:8, 9).

  2.   Oslobođenje. Isusova žrtva omogućava ljudima da budu „oslobođeni od prestupa“ (1. Korinćanima 1:30; Kološanima 1:14; Jevrejima 9:15).

  3.   Pokriće. Isusova žrtva pokriva vrednost onoga što je Adam izgubio – vrednost savršenog ljudskog života (1. Korinćanima 15:21, 22, 45, 46). U Svetom pismu o tome stoji: „Kao što su neposlušnošću jednog čoveka [Adama] mnogi postali grešnici, tako će i poslušnošću jednoga [Isusa Hrista] mnogi postati pravedni“ (Rimljanima 5:19). Iz ovih reči se vidi kako smrt jednog čoveka pokriva grehe mnogih grešnika. Zapravo, Isus je položio „odgovarajuću otkupninu za sve“ koji žele da se ona primeni i na njih (1. Timoteju 2:5, 6).

a Izvorne reči koje se u Svetom pismu prevode kao „otkupnina“, to jest „otkup“ nose misao o ceni ili vrednosti onoga što se otkupljuje. Na primer, hebrejski glagol kafar, u osnovi znači „pokriti“. Obično se odnosi na pokrivanje greha (Psalam 65:3). Srodna imenica, kofer, odnosi se na cenu koju treba platiti da bi se pokrila vrednost onoga što se otkupljuje (Izlazak 21:30). Slično tome, grčka reč litron obično se prevodi sa „otkupnina“ (Matej 20:28). Grčki pisci su taj izraz koristili kada su govorili o otkupu koji se davao za oslobađanje ratnih zarobljenika ili robova.