Vrati se na sadržaj

Šta Sveto pismo kaže o eutanaziji?

Šta Sveto pismo kaže o eutanaziji?

Odgovor iz Svetog pisma

 Sveto pismo konkretno ne spominje eutanaziju. a Međutim, ono što govori o životu i smrti pomaže nam da formiramo uravnoteženo gledište. Oduzimanje života je neprihvatljivo, ali ne postoji zapovest da se po svaku cenu mora produžavati život osobi koja umire.

 Sveto pismo pokazuje da je Bog kao naš Stvoritelj „izvor života“ (Psalam 36:9; Dela apostolska 17:28). Život je veoma dragocen u Božjim očima. Iz tog razloga, Bog osuđuje oduzimanje bilo tuđeg, bilo sopstvenog života (Izlazak 20:13; 1. Jovanova 3:15). Pored toga, Sveto pismo kaže da je potrebno da preduzmemo razumne mere kako bismo zaštitili svoj život, ali i život drugih (Ponovljeni zakoni 22:8). Jasno je da Bog želi da cenimo život.

Šta ako je osoba smrtno bolesna?

 Sveto pismo ne odobrava oduzimanje života, čak ni osobi koja je na samrti. U prilog tome govori i primer izraelskog kralja Saula. Kada je u jednoj bici bio smrtno ranjen, tražio je od svog sluge da mu okonča život (1. Samuilova 31:3, 4). Sluga je odbio da to uradi. Međutim, kasnije je jedan čovek lažno tvrdio da je ispunio Saulovu želju. David, koji je delio Božje gledište o životu, smatrao ga je krivim za krv (2. Samuilova 1:6-16).

Da li se život mora produžavati po svaku cenu?

 Kada je jasno da je smrt neizbežna, Sveto pismo ne zahteva da se život produžava. Ono pruža uravnoteženo gledište o tome. Smrt je naš najveći neprijatelj, posledica našeg grešnog stanja (Rimljanima 5:12; 1. Korinćanima 15:26). Iako smrt nije nešto što treba priželjkivati, ne treba je se ni bojati jer Bog obećava da će uskrsnuti one koji budu umrli (Jovan 6:39, 40). Neko ko ceni život trudiće se da sebi obezbedi najbolju moguću medicinsku negu. Pa ipak, to ne znači da će se odlučiti za medicinske postupke koji će mu samo produžavati život koji je na izmaku.

Da li je samoubistvo neoprostiv greh?

 Ne, Sveto pismo ne ubraja samoubistvo u neoprostive grehe. Iako je oduzimanje života ozbiljan greh, b Bog u potpunosti razume da, između ostalog, mentalne bolesti, izuzetno veliki stres ili čak neke genetske predispozicije mogu voditi do suicidnih misli (Psalam 103:13, 14). On preko stranica svoje Reči pruža utehu onima koji prolaze kroz teške situacije. Pored toga, Sveto pismo kaže da će „Bog uskrsnuti i pravednike i nepravednike“ (Dela apostolska 24:15). To pokazuje da nada u uskrsenje važi čak i za one koji su počinili ozbiljne grehe, među kojima je i samoubistvo.

a Eutanazija, ili ubistvo iz milosrđa, definiše se kao „usmrćenje neizlečivog bolesnika radi prekraćivanja njegovih muka“ (Ivan Klajn, Rečnik stranih reči i izraza). Kada lekar pomaže pacijentu da okonča život, radi se o potpomognutom samoubistvu.

b U Svetom pismu se spominje nekoliko samoubistava. U svim tim slučajevima reč je o osobama koje nisu živele u skladu s Božjom voljom (2. Samuilova 17:23; 1. Kraljevima 16:18; Matej 27:3-5).