Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Prirodni lepak u sluzi puža golaća

 U hirurgiji već dugo postoji potreba za medicinskim lepkom koji bi mogao da se koristi tokom operacija i koji bi bio od velike pomoći u zarastanju unutrašnjih rana. Većina lepaka koji danas postoje nisu podesni za unutrašnje organe. Oni su toksični, postaju kruti kada se osuše i ne mogu lepiti vlažno tkivo. Međutim, naučnici koji su proučavali sluz puža golaća a našli su način da reše ove probleme.

 Razmislite o sledećem: Kada je puž golać ugrožen, on počinje da luči sluz koja je toliko lepljiva da može da ga pričvrsti čak i za mokar list. To je njegov mehanizam odbrane koji mu ujedno omogućava i određenu meru pokretljivosti.

 Naučnici su otkrili nekoliko faktora zbog kojih je puževa sluz toliko efikasan prirodni lepak. U čemu je tajna njene snage? U hemijskim vezama i elektrostatičkoj sili privlačenja. Osim toga, puževa sluz prodire ispod površine podloge na kojoj se on nalazi. Ona je i izuzetno elastična, što dolazi do izražaja kada neko pokuša da ga odvoji od te podloge. Po uzoru na ovu sluz i njene karakteristike, naučnici su proizveli lepak daleko jači od onih koji se trenutno koriste u medicini. Štaviše, ovaj lepak može da se koristi i na unutrašnjim organima. Kaže se da ovaj novi lepak prianja uz površinu tkiva „baš kao što hrskavica prianja uz kost“.

 Stručnjaci veruju da će ovaj lepak postati deo opreme svakog hirurga i da više neće biti potrebe za kopčama i šavovima u hirurgiji. Ovaj lepak bi se mogao koristiti za obnavljanje hrskavice i za ugradnju medicinskih implantata. Laboratorijski testovi su već pokazali da se pomoću ovog lepka može efikasno zatvoriti rupa na srcu svinje i jetri pacova.

 Najbolja rešenja za uobičajene probleme najčešće se nalaze u svetu prirode. „Tajna je u tome da znamo gde da tražimo rešenja, kao i da prepoznamo i primenimo dobre ideje“, kaže Donald Ingber, direktor instituta na kom je napravljen ovaj sintetički lepak.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je prirodni lepak u sluzi puža golaća nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?

a Latinski naziv ovog puža je Arion subfuscus.