Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Pripijajući disk prilepuše

 Prilepuša je vrsta ribe koja ima sposobnost da se čvrsto prilepi za druga morska stvorenja i da se zatim lako odlepi od njih, a da pritom ne povredi domaćina. Ova sposobnost je zaintrigirala mnoge naučnike.

 Razmislite o sledećem: Prilepuše se kače na raže, ajkule, kornjače, kitove i druga morska stvorenja, bez obzira na strukturu njihove kože ili oklopa. Ove ribe se hrane parazitima i onim što njihov domaćin ne pojede, a uz to imaju „besplatan prevoz“ i zaštitu od grabljivaca. Naučnici pokušavaju da odgonetnu kako funkcioniše taj pripijajući disk koji ovoj vrsti riba omogućuje da se nežno ali čvrsto prilepe za različite površine.

 Prilepuše na kit ajkuli

 Taj disk se nalazi na glavi ove ribe. Spoljašnja ivica diska je zadebljana i mekana tako da čvrsto prianja za površinu stvarajući vakuum. Unutar diska se nalaze nizovi zalistaka sa sićušnim tvrdim iglicama. Kada se zalisci podignu, iglice dolaze u kontakt sa kožom domaćina i stvaraju trenje. Kombinacija vakuuma i trenja omogućava prilepuši da se čvrsto drži za domaćina bez obzira na brzinu kojom se kreće ili iznenadnu promenu pravca.

 Naučnici su impresionirani prilepušinim pripijajućim diskom i zato su dizajnirali sličan disk koji može da prione uz razne površine. Kada su testirali ovu spravicu, ona je izdržala silu koju su vršila tela i nekoliko stotina puta teža od nje.

 Tehnologija zasnovana na pripijajućem disku prilepuše mogla bi imati primenu na mnogim poljima. Na primer, mogla bi se koristiti kod praćenja morskih stvorenja u svrhu proučavanja, prilikom istraživanja morskih dubina i za pričvršćivanje svetiljki ili alata na površine mostova ili brodova koje su pod vodom.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je pripijajući disk prilepuše nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?