Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Neverovatni pipci hobotnice

 Inženjeri robotike razvijaju opremu koja bi pomogla lekarima da operišu na malom prostoru u telu koristeći minimalno invazivne hirurške metode. Jedna inovacija na ovom polju inspirisana je vrlo savitljivom rukom, to jest pipkom, hobotnice.

 Razmislite o sledećem: Hobotnica čak i u skučenom prostoru može da hvata, drži i steže predmete sa svojih osam rastegljivih i savitljivih pipaka. Ona može da savija svoje pipke u svim pravcima i da po potrebi ukruti različite delove pipaka.

 Stručnjaci veruju da bi meka i savitljiva robotska ruka nalik pipku hobotnice bila od neprocenjive pomoći u minimalno invazivnoj hirurgiji. Ovakva oprema bi olakšala operacije kod pacijenata koji bi inače morali da budu podvrgnuti komplikovanijim hirurškim zahvatima.

 Pogledajte savitljive pipke hobotnice u akciji

 Jedna takva robotska ruka je već konstruisana i trenutno se koristi u simulacijama operacija. Jedan deo ove ruke dužine 135 milimetara može bezbedno podizati i pridržavati meke unutrašnje organe, dok se pomoću drugog dela izvodi sama operacija. Dr Tomazo Rancani, član tima koji je konstruisao ovaj instrument, kaže: „Nadamo se da će ovo biti osnova za razvijanje novih i naprednih verzija sa još boljim karakteristikama.“

Meka i savitljiva robotska ruka bila bi od neprocenjive pomoći u hirurgiji

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li su pipci hobotnice nastali evolucijom ili su delo Stvoritelja?