Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Mačji jezik

 Poznato je da domaće mačke vole da se umivaju. Dok su budne, skoro četvrtinu tog vremena provedu negujući svoje krzno. One uspevaju da dobro očiste svoju dlaku zahvaljujući jedinstvenoj strukturi svog jezika.

 Razmislite o sledećem: Na mačjem jeziku nalazi se 290 papila, to jest sićušnih kukica koje su okrenute prema unutrašnjosti usne duplje. Po sastavu su slične našim noktima. Svaka papila ima udubljenje koje se ispuni pljuvačkom kad mačka uvuče jezik u usta. Dok liže svoje krzno, papile prodiru kroz njega i nanose pljuvačku na kožu.

Uvećan prikaz papila

 Mačka svojim jezikom svakog dana nanese oko 48 mililitara pljuvačke na svoju kožu. Ta pljuvačka sadrži enzime koji uklanjaju nečistoću. Osim toga, isparavanje pljuvačke rashlađuje mačje telo, što je veoma važno budući da mačke nemaju baš mnogo znojnih žlezda.

 Ako se dlaka zamrsi, papile su dovoljno jake da mogu prodreti dublje u krzno i razmrsiti je. Vrhovi papila takođe stimulišu kožu dok se mačka timari. Naučnici su na osnovu karakteristika mačjeg jezika napravili inovativnu četku za kosu. Takva četka lakše prolazi kroz kosu od obične i lakše se čisti. Osim toga, takvom četkom je mnogo lakše razmrsiti kosu. Naučnici smatraju da im karakteristike mačjeg jezika mogu biti inspiracija u pronalaženju još boljih načina za čišćenje dlakavih i čupavih površina. Takođe im mogu pomoći da pronađu još bolje metode za nanošenje losiona ili medikamenata na kožu prekrivenu dlakom.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je mačji jezik nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?