Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Položaj krila leptira kupusara

 Leptir na sunčevoj toploti zagreva mišiće da bi mogao da poleti. Ali kad je oblačno, leptir kupusar poleće brže od drugih leptira. Kako mu to uspeva?

 Razmislite o sledećem: Pre nego što se vinu u vazduh, mnoge vrste leptira se baškare na suncu sa zatvorenim krilima ili krilima u horizontalnom položaju. Međutim, leptir kupusar svoja krila drži u obliku latiničnog slova v. Istraživanja pokazuju da se leptir najbolje zagreje kada mu krila formiraju ugao od oko 17 stepeni u odnosu na položaj kada su zatvorena. U tom položaju, sunčeva svetlost pada direktno na mišiće za letenje, te se tako oni brže zagreju.

 Tim istraživača sa Univerziteta u Ekseteru, u Engleskoj, hteli su da vide da li bi solarni paneli proizvodili više energije ako bi bili postavljeni u obliku latiničnog slova v. Njihovi eksperimenti su pokazali da u tom položaju oni proizvedu i do 50 posto više energije.

 Takođe su primetili da površina krila ovog leptira veoma dobro odbija svetlost. Oponašajući položaj i površinu njegovih krila, istraživači su proizveli lakše i efikasnije solarne panele. Zato je jedan od članova istraživačkog tima, profesor Ričard frenč-Konstant, leptira kupusara nazvao „ekspertom za sakupljanje solarne energije“.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je položaj krila leptira kupusara rezultat evolucije ili je delo Stvoritelja?