Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Kako kora pomela amortizuje udarce

 Pomelo je krupno voće, slatkog ukusa. Spada u citruse i raste na drvetu. Premda ovo voće, kada sazre, može pasti i sa visine od 10 metara, udarac mu ne nanosi štetu. Šta ga čini toliko otpornim na udarce?

 Razmislite o sledećem: Naučnici su analizirali strukturu belog sloja kore pomela. Otkrili su da ćelije tog sloja formiraju mrežu nalik sunđeru. Prostor između ćelija koje se nalaze bliže unutrašnjem delu voćke ispunjen je ili vazduhom ili tečnošću. Kada voće padne i udari o zemlju, ta tečnost ublažava udarac poput jastuka. Prilikom udara, kora se skuplja i postaje čvršća pa može da apsorbuje silinu udara. Zato ne dolazi do pucanja ploda.

 Po uzoru na strukturu kore pomela, naučnici su napravili metalnu penu otpornu na udarce, koja se još uvek testira. Veruju da će ona naći primenu u proizvodnji kaciga za motocikliste, sigurnosnih elemenata i sistema u vozilima, kao i sigurnosnih sistema koji će štititi svemirske stanice od udara meteoroida.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je kora pomela koja deluje poput amortizera nastala evolucijom ili je to delo Stvoritelja?