Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Čudesna koža pilot-kita

Čudesna koža pilot-kita

 Lopari i druge morske životinje koje se hvataju za trupove brodova stvaraju velike probleme vlasnicima brodova. Zbog tih stvorenja brodovi se sporije kreću, troše više goriva i moraju se čistiti svakih nekoliko godina. Naučnici su rešenje potražili u prirodi.

 Razmislite o sledećem: Istraživanja su pokazala da koža dugoperajnog pilot-kita (Globicephala melas) ima sposobnost da se sama čisti. Ona je prekrivena sitnim izbočinama koje su toliko male da se larve lopara ne mogu zakačiti za nju. Prostor između tih izbočina ispunjen je gelom koji napada alge i bakterije. Kada menja kožu, kit luči novi gel.

 Naučnici planiraju da ovaj sistem za samočišćenje primene na trupovima brodova. Trupovi su se ranije premazivali antivegetativnim farbama. Međutim, taj sistem zaštite je nedavno zabranjen jer je otrovan za podvodni svet. Istraživači su zato došli na ideju da trupove prekriju posebnom metalnom mrežom. Ispod nje se kroz otvore u trupu ispušta hemikalija koja nije štetna po živi svet. Ona se u kontaktu s morskom vodom zgusne u viskozni gel i tako se stvara omotač koji prekriva ceo trup. Ovaj omotač debljine 0,7 milimetara s vremenom otpada, noseći sa sobom i sve organizme koji su ipak uspeli da se zakače. Nakon toga se ispušta novi sloj gela koji prekriva trup.

Lopari usporavaju brodove i teško se uklanjaju s njih

 Laboratorijske analize su pokazale da ovaj sistem može smanjiti nakupljanje morskih organizama na trupovima brodova čak 100 puta. To bi mnogo pomoglo brodskim kompanijama jer je izvlačenje brodova iz vode radi čišćenja veoma skupo.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je koža dugoperajnog pilot-kita nastala igrom slučaja ili je delo Stvoritelja?