Vrati se na sadržaj

DA LI JE TO NEKO OSMISLIO?

Čiste antene jednog mrava

 Da bi insekti mogli da lete, da se penju i da se snalaze u prostoru, moraju biti čisti. Na primer, prljave antene mogu otežati mravima da se orijentišu, da komuniciraju s drugim mravima i da osećaju mirise. Zato „nikada nećete videti da je neki insekt prljav“, kaže zoolog Aleksander Hekman. „Oni su našli način kako da se reše prljavštine.“

 Razmislite o sledećem: Hekman i njegove kolege su proučavali način na koji jedna vrsta mrava (Camponotus rufifemur) čisti svoje antene. Otkrili su da taj mrav uklanja čestice različitih veličina sa svojih antena tako što savije svoju nožicu i njome poput klešta uhvati antenu. Zatim, dok je izvlači, grube čekinje na njegovoj nožici skidaju najveće čestice prljavštine. Manje čestice se uklanjaju pomoću jednog finog češljića koji je taman toliko gust da kroz njega mogu proći dlačice na anteni. Na kraju se čekinjama na jednoj još finijoj četkici uklanjaju i najmanje čestice. Neke od tih čestica su toliko sićušne da njihov prečnik iznosi osamdeseti deo prečnika ljudske vlasi.

 Pogledajte kako ovaj mrav čisti svoje antene

 Hekman i njegovi saradnici smatraju da bi metoda koju ovaj mrav koristi da bi čistio svoje antene mogla da se primeni u industriji. Na primer, slične metode čišćenja bi se mogle koristiti tokom proizvodnje osetljivih mikroelektronskih komponenti i poluprovodnika, gde čak i mala nečistoća može uticati na njihovu ispravnost.

 Do kakvog ste zaključka došli? Da li je metoda koju ovaj mrav koristi kako bi čistio svoje antene rezultat evolucije ili je delo Stvoritelja?