Vrati se na sadržaj

Šta ako sam usamljen?

Šta ako sam usamljen?

Šta možeš uraditi

 1. Koncentriši se na svoje dobre strane (2. Korinćanima 11:6). Iako je dobro da budeš svestan nekih loših crta koje imaš, ti takođe imaš i mnogo toga da ponudiš. Uviđanje jakih strana pružiće ti samopouzdanje da razbiješ lošu sliku o sebi i da prevaziđeš usamljenost. Pitaj se: ’Koje su moje naj-naj strane?‘ Razmišljaj o svojim talentima i kvalitetima.

 2. Pokazuj iskreno zanimanje za druge. Počni tako što ćeš se zbližiti samo s jednom osobom. „Jednostavno pitanje kao što je: ’Kako si?‘ ili ’Kako je na poslu?‘ otvara vrata za bolje upoznavanje“, kaže mladić po imenu Horhe.

Možeš premostiti jaz koji te razdvaja od vršnjaka

 Savet plus: Nemoj se ograničiti samo na vršnjake. Neka najlepša prijateljstva o kojima govori Biblija razvila su se između osoba koje je delila velika razlika u godinama, kao što su Ruta i Nojemina, David i Jonatan i Timotej i Pavle (Ruta 1:16, 17; 1. Samuilova 18:1; 1. Korinćanima 4:17). Zapamti da je razgovor razmena mišljenja, a ne „solo“ nastup. Ljudi vole osobe koje umeju da slušaju. Zato ako si sramežljiv, zapamti da ne moraš ti da vodiš glavnu reč!

 3. Razvijaj ’saosećajnost‘ (1. Petrova 3:8). Čak i kada se ne slažeš s mišljenjem drugih, strpljivo im dopusti da se izraze. Baziraj se na ono u čemu se slažete. Ukoliko misliš da treba da kažeš da se u nečemu ne slažeš, učini to lepo i s taktom.

 Savet plus: Obraćaj se drugima onako kako bi želeo da se oni obraćaju tebi. Svađalački duh, ismejavanje drugih, kao i samopravičan osuđivački stav jednostavno odbijaju druge. Više će te voleti ukoliko je tvoja reč ’uvek ljubazna‘ (Kološanima 4:6).