Пређи на садржај

Како Јеховини сведоци гледају на образовање?

Како Јеховини сведоци гледају на образовање?

Јеховини сведоци своје гледиште о образовању заснивају на начелима из Библије. Сваки Сведок на основу савести, коју је обликовао на темељу Библије, сам одлучује како ће применити библијска начела која се тичу образовања. *

 Образовање је веома важно

Образовање нам може помоћи да развијемо „мудрост и способност просуђивања“ – особине којима се у Библији приписује велика вредност (Пословице 2:10, 11; 3:21, 22). Поред тога, Исус је од својих следбеника очекивао да помажу људима да се држе свега што им је заповедио (Матеј 28:19, 20). Стога, ми помажемо својим суверницима и подстичемо их да стекну добро образовање, у шта спада и читање, писање и добра комуникација. * Такође желимо да научимо нешто и о другим религијама и културама (1. Коринћанима 9:20-22; 1. Тимотеју 4:13).

У већини земаља, власти сматрају да је образовање веома важно и зато је основно и средње образовање често обавезно. Ми смо послушним таквим законима јер се у Светом писму каже: „Нека сваки човек буде подложан властима над собом“ (Римљанима 13:1). Поред тога, не желимо да наша деца само заврше школу већ их подстичемо да марљиво уче и да буду добри ђаци. * Божја Реч каже: „Штагод чините, од срца чините као Господу а не као људима“ (Колошанима 3:23, Даничић-Караџић).

Образовање нам помаже да се бринемо за породицу. Према Библији, „ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане, одрекао се вере и гори је од неверника“ (1. Тимотеју 5:8). Образовање нам може помоћи да се бринемо за своју породицу, што Бог и тражи од нас. У једној енциклопедији се каже да је главна сврха образовања да „помогне људима да постану корисни чланови друштва [...] и да својим радом допринесу развоју привреде“ (The World Book Encyclopedia). За разлику од особа којима недостаје основно образовање и који не поседују никакве вештине, образоване особе које су стекле неке вештине могу се боље бринути за своју породицу и бити јој ослонац (Пословице 22:29).

Родитељи се брину за своју децу и тако што их припремају за живот, а школовање им може бити од велике помоћи у томе (2. Коринћанима 12:14). Ми подстичемо родитеље да својој деци омогуће школовање чак и ако живе у крајевима у којима оно није бесплатно, где је оно тешко оствариво или се коси с културним нормама. * Исто тако, родитељима дајемо практичне предлоге како да помогну својој деци да буду бољи ђаци. *

 Сагледати предности и мане одређеног образовања

Пажљиво разматрамо образовање које нам је доступно. Библија каже: „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на кораке своје“ (Пословице 14:15). Ово начело примењујемо тако што пажљиво разматрамо понуђене опције за додатно школовање, трошкове таквог школовања и корист коју оно доноси. На пример, учење неког заната често не захтева много времена, а може бити веома корисно.

Духовна поука је много вреднија од световног образовања. Поука из Библије нам помаже да упознамо Бога и добијемо вечни живот, а то ниједно световно образовање не може пружити (Јован 17:3). Та поука нам помаже да усвојимо моралне вредности – „праведност и исправно расуђивање и честитост, све што је на путу доброте“ (Пословице 2:9). Апостол Павле је стекао образовање које се може упоредити с данашњим факултетским образовањем, али је за учење Исуса Христа рекао да има ненадмашну вредност (Филипљанима 3:8; Дела апостолска 22:3). Попут Павла, многи Јеховини сведоци су стекли високо образовање, али ипак сматрају да се његова вредност не може мерити с вредношћу духовне поуке. *

Духовна поука нам помаже у изграђивању моралних вредности

 Високо образовање може угрозити моралне и духовне вредности

Једна пословица из Библије каже: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Јеховини сведоци сматрају да атмосфера која влада на неким факултетима и у сличним образовним установама може угрозити моралне и духовне вредности особе. Многи Сведоци због тога не желе да себе или своју децу излажу таквом окружењу. Они сматрају да се у таквим установама често промовишу погрешна гледишта попут следећих:

 • Погрешно гледиште: Новац доноси срећу и сигурност

  Људи често сматрају да је високо образовање најсигурнији пут до добро плаћеног посла и због тога све више студената похађа факултет првенствено да би зарадили више новца. Неки се надају да ће им новац донети срећу и сигурност, али Библија за такво гледиште каже да је испразно (Проповедник 5:10). Што је још важније, Библија каже да је „љубав према новцу корен сваког зла“ и да често води до губитка вере (1. Тимотеју 6:10). Јеховини сведоци не желе да упадну у замку стицања богатства, за које Библија каже да је заводљиво (Матеј 13:22).

 • Погрешно гледиште: У животу треба стећи углед и положај у друштву, а за то је потребно високо образовање

  На пример, Ника Гилаури, бивши грузијски премијер, о увреженом мишљењу које влада у његовој земљи написао је следеће: „У Грузији је факултетска диплома практично обавезан статусни симбол.“ Још је додао да се некада сматрало да су „млади без дипломе срамота за своју породицу“. * Супротно томе, Библија нас упозорава колико је опасно тражити славу у овом свету. Исус је верским вођама које су тражиле славу за себе рекао: „Како бисте могли веровати, кад прихватате славу један од другога?“ (Јован 5:44). Атмосфера на факултетима може пробудити охолост у људима, особину коју Бог мрзи (Пословице 6:16, 17; 1. Петрова 5:5).

 • Погрешно гледиште: Свако треба сам да одлучи шта је исправно, а шта погрешно

  Јеховини сведоци уважавају Божја мерила о томе шта је исправно, а шта погрешно (Исаија 5:20). Према чланку објављеном у часопису Journal of Alcohol and Drug Education, многи студенти због притиска вршњака на факултетима „доносе одлуке које се косе с њиховим ставовима о исправном и погрешном“. * Ова изјава је у складу с библијским начелом: „Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33). Поступци које Бог не одобрава, као што су опијање, коришћење дроге и секс ван брака, честа су појава на факултетима и многи студенти су под притиском да тако поступају (1. Коринћанима 6:9, 10; 2. Коринћанима 7:1).

 • Погрешно гледиште: Високо образовање је најбољи начин да свет учинимо бољим

  Многи се за високо образовање не одлучују ради богатства, угледа или ужитака, већ зато што желе да свет и себе учине бољим. То су племенити циљеви, али Јеховини сведоци су одлучили да их остваре на другачији начин. Попут Исуса, и ми гледамо на Божје Краљевство као на једину наду за боље сутра (Матеј 6:9, 10). Међутим, док чекамо да то Краљевство реши проблеме у свету, ми не седимо скрштених руку. По угледу на Исуса, широм света говоримо људима о доброј вести о Краљевству и тако сваке године помажемо стотинама хиљада људи да промене свој живот набоље (Матеј 24:14). *

^ одл. 2 Када је у питању образовање, млади Сведоци који још увек живе с родитељима узимају у обзир њихово мишљење докле год се оно не коси с Божјим законима (Колошанима 3:20).

^ одл. 8 У ту сврху смо издали више од 11 милиона примерака различитих публикација за описмењавање, попут брошуре Научи да читаш и пишеш. Поред тога, широм света организујемо и бесплатне школе за описмењавање на 120 језика. Захваљујући тим школама, у периоду од 2003. до 2017, 70000 људи је научило да чита и пише.

^ одл. 9 Видети чланак „Да ли да напустим школу?

^ одл. 11 На пример, ми подстичемо родитеље да у школу шаљу своје синове, али и ћерке. Видети чланак „Да ли моје дете треба да иде у школу?“ у Стражарској кули од 15. марта 2003.

^ одл. 14 На сајту jw.org видети део „Порекло живота“.

^ одл. 20 Practical Economics: Economic Transformation and Government Reform in Georgia 2004 –2012, страна 170.

^ одл. 22 Увез 61, број 1, април 2017, страна 72.

^ одл. 24 На сајту jw.org, у делу „Библија мења животе“, видети животне приче људи којима су Божја Реч и порука о Краљевству променили живот.