Пређи на садржај

Зашто Јеховини сведоци не прихватају трансфузију крви?

Зашто Јеховини сведоци не прихватају трансфузију крви?

Уобичајене заблуде

 Заблуда: Јеховини сведоци не верују да лекари могу помоћи и зато не траже лекарску помоћ.

 Чињеница: Ми тражимо најбоље могуће лечење за нас и нашу породицу. Када имамо здравствене проблеме, идемо код доктора који лече и оперишу без употребе крви. Ценимо напредак који је постигнут у медицини. Заправо, методе бескрвног лечења које су развијене ради пацијената који су Сведоци сада користе свим пацијентима. У многим земљама, сви пацијенти могу изабрати бескрвно лечење и тако избећи ризике повезане с трансфузијом, као што су болести које су преносе путем крви, реакције имунолошког система и компликације због људских грешака.

 Заблуда: Јеховини сведоци сматрају да ће вера излечити особу.

 Чињеница: Ми не лечимо вером.

 Заблуда: Бескрвно лечење је веома скупо.

 Чињеница: Трошкови лечења без трансфузије крви знатно су нижи. a

 Заблуда: Сваке године умру многи Сведоци, па чак и деца, јер су одбили трансфузију крви.

 Чињеница: Ова тврдња је потпуно неоснована. Хирурзи редовно изводе компликоване хируршке захвате без трансфузије крви, као што су операције на срцу, ортопедске операције и трансплантације органа. b Пацијенти који не приме трансфузију крви, међу којима су и деца, обично се опораве једнако добро или чак и боље од пацијената који приме крв. c У сваком случају, нико не може са сигурношћу рећи да ће пацијент умрети ако одбије трансфузију крви, нити да ће преживети ако је прихвати.

Зашто Јеховини сведоци не прихватају трансфузију крви?

 Разлог за то је првенствено верске, а не медицинске природе. И у хебрејском и у грчком делу Светог писма налазе се јасне заповести да се уздржавамо од крви (Постанак 9:4; Левитска 17:10; Поновљени закони 12:23; Дела апостолска 15:28, 29). Такође, крв у Божјим очима представља живот (Левитска 17:14). Дакле, крв не примамо не само из послушности Богу већ и зато што га поштујемо као даваоца живота.

Промена гледишта

Сложене операције се могу успешно обавити без трансфузије крви

 Некада се у медицинским круговима на методе лечења без крви гледало као на екстремне, чак самоубилачке. Али недавних година је дошло до промене гледишта. На пример, у чланку који је 2004. објављен у једном медицинском часопису стоји да ће „многе методе које су развијене ради пацијената који су Јеховини сведоци наредних година постати стандард у лечењу“. d У једном чланку из 2010. у часопису Heart, Lung and Circulation каже се да „’бескрвна хирургија‘ не треба да буде ограничена само на Ј[еховине] с[ведоке], већ треба да постане саставни део свакодневне хируршке праксе“.

 Хиљаде лекара широм света сада користе технике за смањење губитка крви приликом обављања компликованих операција без трансфузије. Овакве методе бескрвног лечења користе се чак и у земљама у развоју и траже их многи пацијенти који нису Јеховини сведоци.

a Видети Transfusion and Apheresis Science, том 33, бр. 3, стр. 349.

b Видети The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, том 134, бр. 2, стр. 287-288; Texas Heart Institute Journal, том 38, бр. 5, стр. 563; Basics of Blood Management, стр. 2 и Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain, том 4, бр. 2, стр. 39.

c Видети The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, том 89, бр. 6, стр. 918 и Heart, Lung and Circulation, том 19, стр. 658.

d Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain, том 4, бр. 2, стр. 39.