Пређи на садржај

Да ли Јеховини сведоци учествују у хуманитарним акцијама?

Да ли Јеховини сведоци учествују у хуманитарним акцијама?

Да, Јеховини сведоци често прискачу у помоћ када се догоди нека катастрофа. Ми пружамо помоћ и суверницима и онима који нису Сведоци, што је у складу с библијским саветом из Галатима 6:10: „Чинимо добро свима, а нарочито својој браћи у вери.“ Такође се трудимо да пружимо емоционалну и духовну утеху, која је у тим ситуацијама настрадалима преко потребна (2. Коринћанима 1:3, 4).

Организација

Након катастрофе, старешине из скупштина у погођеном подручју настоје да ступе у контакт са свима који су повезани с тим скупштинама како би се уверили да су безбедни и да би сазнали да ли им је потребна помоћ. Старешине затим обавештавају локалну подружницу Јеховиних сведока о ситуацији на погођеном подручју, као и о помоћи коју су већ пружили.

Ако локалне скупштине не могу да обезбеде сву потребну помоћ, Водеће тело Јеховиних сведока ће се побринути да добију оно што је неопходно. Они то раде по узору на прве хришћане који су бринули једни о другима за време глади (1. Коринћанима 16:1-4). Локална подружница формира Одборе за хуманитарну помоћ који организују и пружају помоћ. Сведоци из других подручја добровољно помажу тако што стављају на располагање своје време и средства (Пословице 17:17).

Финансирање

Прилози који се шаљу у подружнице Јеховиних сведока користе се и да би се помогло жртвама катастрофа (Дела апостолска 11:27-30; 2. Коринћанима 8:13-15). Пошто у овим хуманитарним акцијама учествују добровољци, новац од прилога користи се искључиво за помоћ жртвама, а не за административне трошкове. Савесно управљамо свим прилозима (2. Коринћанима 8:20).