Пређи на садржај

Да ли Јеховини сведоци покушавају да заслуже спасење проповедајући од врата до врата?

Да ли Јеховини сведоци покушавају да заслуже спасење проповедајући од врата до врата?

Не. Ми редовно проповедамо од врата до врата, али не сматрамо да на такав начин можемо заслужити спасење (Ефешанима 2:8). Зашто?

Размислите о следећем поређењу: Замислите да је један великодушан човек обећао поклон свима који се појаве на одређеном месту и у одређено време. Ако заиста верујете у његово обећање, да ли ћете послушати његова упутства? Наравно! Вероватно ћете о томе обавестити и своје пријатеље и породицу, како би и они имали користи од тога. Међутим, ви не бисте заслужили поклон зато што сте послушали упутства тог човека. Поклон је поклон.

Слично томе, Јеховини сведоци верују у Божје обећање да ће сви послушни људи добити вечни живот (Римљанима 6:23). Трудимо се да и другима говоримо о томе, надајући се да ће и они имати користи од Божјих обећања. Али не сматрамо да смо заслужили спасење зато што проповедамо другима (Римљанима 1:17; 3:28). Заиста, не постоји ништа што би неко могао урадити чиме би заслужио тако огроман благослов од Бога. „Спасао нас је – не због праведних дела која смо ми учинили, него по свом милосрђу“ (Титу 3:5).