Пређи на садржај

Зашто се Јеховини сведоци не мешају у политику?

Зашто се Јеховини сведоци не мешају у политику?

 Јеховини сведоци се не мешају у политику због својих уверења на темељу Светог писма. Ми се не залажемо ни за какву политичку идеју, нисмо присталице ниједне политичке странке, не гласамо на изборима, не кандидујемо се ни за једну политичку функцију и не учествујемо у покушајима да се смени влада. Потпору за такав став налазимо у Светом писму.

  •   Ми поступамо по узору на Исуса, који није хтео да прихвати политичку функцију (Јован 6:15). Он је своје ученике поучио да не буду део света и јасно им је ставио до знања да не треба да стају ни на чију страну у политичким збивањима (Јован 17:14, 16; 18:36; Марко 12:13-17).

  •   Ми смо верни поданици Божјег Краљевства, на које је Исус мислио кад је рекао: „И ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету“ (Матеј 24:14). Као заступници Божјег Краљевства, који имају задатак да објављују његов долазак, ми се не мешамо у политику ниједне државе, дакле ни оне у којој живимо (2. Коринћанима 5:20; Ефешанима 6:20).

  •   Пошто смо неутрални, људима разних политичких опредељења можемо са слободом говора преносити добру вест о Божјем Краљевству. Трудимо се да својим речима и делима покажемо да верујемо да ће Божје Краљевство решити проблеме у свету (Псалам 56:11).

  •   Уједињени смо у целом свету, јер међу нама нема политичких подела (Колошанима 3:14; 1. Петрова 2:17). С друге стране, међу члановима религија које се мешају у политику влада подела (1. Коринћанима 1:10).

 Поштујемо власт. Иако се не мешамо у политику, поштујемо власт у земљи где живимо. То је у складу с библијском заповешћу: „Нека сваки човек буде подложан властима над собом“ (Римљанима 13:1). Ми поштујемо закон, плаћамо порез и подржавамо оно што власт ради за добробит грађана. Не учествујемо ни у каквом покушају свргавања власти, већ поступамо по библијском савету да се молимо за „краљеве и све који су на власти“, поготово када доносе одлуке које би могле да утичу на верску слободу (1. Тимотеју 2:1, 2).

 Такође поштујемо право других да одлуче да ли ће се мешати у политику или не. На пример, не реметимо изборе, нити наговарамо људе да не гласају.

 Да ли је наш неутралан став нешто ново? Није. Апостоли и други хришћани из првог века имали су исти став према властима. У књизи Beyond Good Intentions пише: „Иако су сматрали да су обавезни да искажу поштовање властима, рани хришћани нису одобравали бављење политиком.“ Слично томе, у књизи On the Road to Civilization пише да први хришћани „нису прихватали политичке положаје“.

 Да ли то што се не мешамо у политику угрожава безбедност државе? Не. Ми смо мирољубиви грађани због којих власти не морају да страхују. Запазите шта стоји у извештају Националне академије наука Украјине из 2001. године. Говорећи о нашој политичкој неутралности, у њему пише: „Данас се некима можда не допада овај став Јеховиних сведока; то је главни разлог због ког су они оптуживани за време тоталитарног нацистичког и комунистичког режима.“ Па ипак, Сведоци су и под совјетском репресијом „остали грађани који поштују закон. Они су поштено и несебично радили у земљорадничким задругама и фабрикама и нису представљали никакву опасност за комунистички режим“. Исто тако, веровања и понашање Јеховиних сведока ни данас „не угрожавају безбедност и целовитост ниједне државе“, каже се у закључку овог извештаја.