Пређи на садржај

Може ли неко напустити верску заједницу Јеховиних сведока?

Може ли неко напустити верску заједницу Јеховиних сведока?

Може и то на два начина:

  • На лични захтев. Неко може писмено или усмено саопштити да више не жели да буде Јеховин сведок.

  • Поступцима. Неко може урадити нешто због чега више не може да буде Јеховин сведок (1. Петрова 5:9). Примера ради, може одлучити да се прикључи некој другој верској организацији (1. Јованова 2:19).

Какав став имате према онима који више не проповедају или не посећују ваше састанке? Да ли сматрате да су напустили ваше редове?

Не, не сматрамо. Није исто када неко одлучи да више неће бити Јеховин сведок и када ослаби у вери. Често се дешава да они који неко време не проповедају или не посећују састанке нису изгубили веру, већ су само обесхрабрени. Ми не одбацујемо такве појединце, већ желимо да им пружимо утеху и подршку (1. Солуњанима 5:14; Јудина 22). Уколико таква особа прихвата помоћ, скупштинске старешине ће се постарати да је добије (Галатима 6:1; 1. Петрова 5:1-3).

Међутим, скупштинске старешине немају право да некога наговарају или присиљавају да и даље буде Јеховин сведок. Свако за себе доноси одлуку којој ће религији припадати (Исус Навин 24:15). Верујемо да они који желе да служе Богу треба то да раде својевољно и од срца (Псалам 110:3; Матеј 22:37).