Пређи на садржај

Шта је „Watch Tower Bible and Tract Society“?

Шта је „Watch Tower Bible and Tract Society“?

„Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania“ је непрофитна корпорација основана 1884. у складу са законима америчке државе Пенсилваније. Јеховини сведоци је користе за потребе свог међународног дела, које обухвата издавање Библије и библијске литературе.

У статуту ове корпорације наводи се да је она основана у „религиозне, образовне и хуманитарне“ сврхе, а посебно ради „проповедања јеванђеља о Божјем Краљевству чији је владар Исус Христ“. Чланови ове корпорације се бирају, а тај избор не зависи од њихових донација. Чланови и директори ове корпорације помажу Водећем телу Јеховиних сведока.

Још нека правна тела

Јеховини сведоци користе и друга правна тела у многим земљама. Нека од тих тела у свом називу имају израз „Watch Tower“, „Watchtower“ или превод тих израза на одређени језик.

Захваљујући овим правним телима постигли смо много тога на следећим пољима:

  • Писање и издавање литературе. Одштампано је око 220 милиона примерака Библије и око 40 милијарди примерака библијских публикација. Наше публикације су доступне на више од 900 језика. На веб-сајту jw.org људи могу бесплатно читати Свето писмо на преко 160 језика и добити библијске одговоре на питања као што су „Шта је Божје Краљевство?

  • Образовање. Основане су разне школе у којима се пружа библијска поука. На пример, од 1943, више од 9 000 Јеховиних сведока добило је квалитетну поуку у библијској школи Галад. Та школа их је оспособила да у разним деловима света служе као мисионари или да на неки други начин подупиру деловање наше организације. Поред тога, сваке седмице у скупштинама Јеховиних сведока поуку добијају милиони људи, а међу њима су и многи који нису Сведоци. Такође се широм света одржавају часови за описмењавање и издати су буквари на 120 језика.

  • Хуманитарни рад. Обезбеђујемо материјалну помоћ онима који су погођени неком катастрофом – било природном, као што је био земљотрес на Хаитију 2010, или неком другом, попут геноцида у Руанди 1994.

Иако је доста тога постигнуто захваљујући корпорацијама и другим правним телима, наше дело не зависи од њиховог постојања. Сваки хришћанин има одговорност пред Богом да проповеда добру вест и поучава друге о Библији (Матеј 24:14; 28:19, 20). Док то радимо, верујемо да имамо Божју подршку и да ће он и даље благосиљати наш труд (1. Коринћанима 3:6, 7).