Пређи на садржај

Зашто Јеховини сведоци не иду у рат?

Зашто Јеховини сведоци не иду у рат?

 Јеховини сведоци не иду у рат из следећих разлога:

  1.   Послушност Богу. У Светом писму пише да ће Божје слуге „прековати своје мачеве у раонике“ и да се неће „више учити ратовању“ (Исаија 2:4).

  2.   Послушност Исусу. Исус је рекао апостолу Петру: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути“ (Матеј 26:52). Исус је тиме рекао да његови следбеници неће узимати оружје нити ће учествовати у ратовима.

     Исусови следбеници су послушни његовој заповести да не буду „део света“ тако што су потпуно политички неутрални (Јован 17:16). Они не учествују у протестима против војних акција нити утичу на одлуку других да се придруже војсци.

  3.   Љубав према другима. Исус је својим ученицима заповедио да ’воле један другога‘ (Јован 13:34, 35). Због тога су сви његови следбеници део међународног братства у ком нико никада неће ратовати против свог духовног брата или сестре (1. Јованова 3:10-12).

  4.   Пример првих хришћана. Encyclopedia of Religion and War наводи: „Први Исусови следбеници одбијали су да учествују у рату и служе војску“ сматрајући да је такво поступање „неспојиво са Исусовом етиком љубави и заповешћу да воле своје непријатеље.“ Слично томе, немачки теолог Петер Мајнхолд је рекао: „Било је непојмљиво да хришћанин у исто време буде и војник.“

Допринос друштву

 Јеховини сведоци су корисни чланови друштва и не представљају никакву претњу за безбедност земаља у којима живе. Ми поштујемо власт у складу са следећим библијским заповестима:

 Стога, послушни смо закону, плаћамо порезе и подржавамо оно што власти раде за добробит грађана.