Пређи на садржај

Да ли су Јеховини сведоци култ?

Да ли су Јеховини сведоци култ?

Не, Јеховини сведоци нису култ. Ми смо хришћани и трудимо се да поступамо по узору на Исуса Христа и да живимо по његовим учењима.

Шта је култ?

Израз „култ“ се различито схвата. Размотрите два уобичајена гледишта о култовима и зашто се то не примењује на нас.

  • Неки сматрају да је култ нова или неортодоксна религија. Јеховини сведоци нису зачели нову религију. Баш напротив, ми обожавамо Бога онако како су то радили хришћани у првом веку, о чијем животу и учењима можемо читати у Библији (2. Тимотеју 3:16, 17). Верујемо да само Свето писмо садржи мерила за обожавање Бога на исправан начин.

  • Неки сматрају да је култ опасна верска секта с људским вођом. Јеховини сведоци не следе ниједног човека као свог вођу. Ми се држимо онога што је Исус рекао својим следбеницима: „Ваш Вођа [је] један – Христ“ (Матеј 23:10).

Јеховини сведоци ни у ком случају нису неки опасан култ. Ми се поучавамо да помажемо суверницима и људима у нашем окружењу. На пример, наша служба Богу помогла је многима да победе зависност, рецимо наркоманију и алкохолизам. Осим тога, широм света оснивамо разреде за описмењавање и помажемо хиљадама да науче да читају и пишу. Такође, залажемо се у пружању хуманитарне помоћи. Дајемо све од себе да позитивно утичемо на друге, као што је Исус заповедио својим следбеницима да чине (Матеј 5:13-16).