Пређи на садржај

Да ли Јеховини сведоци признају Стари завет?

Да ли Јеховини сведоци признају Стари завет?

Да. Јеховини сведоци верују да је цело Свето писмо „надахнуто од Бога и корисно“ (2. Тимотеју 3:16). Ту спадају и Стари завет и Нови завет, како су ови делови Библије углавном познати. Јеховини сведоци их најчешће називају хебрејски и грчки део Светог писма. На тај начин не одајемо утисак да је неки део Светог писма застарео или неважан.

Зашто су хришћанима потребни и Стари завет и Нови завет?

Бог је надахнуо апостола Павла да напише: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку“ (Римљанима 15:4). Према томе, хебрејски део Светог писма садржи информације које су важне за нас. Између осталог, у њему се налазе поуздани историјски записи и практични савети.

  • Поуздани историјски записи. У хебрејском делу Светог писма детаљно је описано стварање и како је човечанство запало у грех. Без тих информација не бисмо имали задовољавајуће одговоре на питања попут: Одакле потичемо? и Зашто људи умиру? (Постанак 2:7, 17). Штавише, у хебрејском делу Светог писма можемо читати како се Јехова опходио с људима који су, попут нас, искусили радост и тугу (Јаковљева 5:17).

  • Практични савети. Библијске књиге Пословице и Проповедник, које се налазе у хебрејском делу Светог писма, садрже практичну мудрост која не застарева. У њима се налазе савети за срећан породичан живот (Пословице 15:17), савети за уравнотежено гледиште о раду (Пословице 10:4; Проповедник 4:6) и савети за срећну и успешну младост (Проповедник 11:9 – 12:1).

Такође, много тога можемо научити из Мојсијевог закона, који је записан у Тори (првих пет књига Светог писма). Иако тај закон не важи за хришћане, у њему се налазе вредна начела која нам могу помоћи да имамо срећан живот (Левитска 19:18; Поновљени закони 6:5-7).