Пређи на садржај

Да ли су Јеховини сведоци ционисти?

Да ли су Јеховини сведоци ционисти?

Не, нису. Јеховини сведоци су хришћани који своја веровања темеље на Светом писму. Неке религије сматрају да је повратак Јевреја у Палестину проречен у Светом писму. Међутим, Јеховини сведоци немају такво гледиште. Они не верују да је овај политички подухват посебно проречен у Светом писму. Заправо, Свето писмо не истиче ниједну људску владавину, нити узвисује једну етничку групу или народ изнад других. Стражарска кула, званични часопис Јеховиних сведока, недвосмислено каже: „Не [постоји] библијски темељ за политички ционизам.“

Мала енциклопедија Просвета дефинише ционизам као „јеврејски национално-политички покрет за стварање самосталне независне државе у Палестини“. Он има и политичке и верске корене. Јеховини сведоци не заступају ционизам као религиозну доктрину и потпуно су неутрални у погледу политичког ционизма.

Јеховини сведоци су верска организација и не подржавају ниједан политички покрет, у шта спада и ционизам. Политичка неутралност Сведока је и те како доказана. У неким земљама Сведоци су доживљавали жестоко прогонство управо зато што нису хтели да погазе своју неутралност. Уверени смо да само Божје небеско Краљевство може донети трајан мир овој планети. То не може урадити ниједна људска власт нити покрет.

Послушност државним законима је једно од основних начела на којима се темеље веровања свих Јеховиних сведока, где год да живе. Они се не супротстављају властима, нити учествују у оружаним сукобима.