Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли Јеховини сведоци имају правила о забављању?

Да ли Јеховини сведоци имају правила о забављању?

Јеховини сведоци сматрају да библијска начела и заповести могу помоћи и њима и другима да доносе одлуке које су за њихово добро и у складу с Божјом вољом (Исаија 48:17, 18). Та начела и заповести нису осмислили Јеховини сведоци, већ Бог. Погледајмо како се нека од њих могу применити на забављање. *

  • Брак је трајна заједница (Матеј 19:6). Пошто Јеховини сведоци сматрају да је забављање корак који води ка браку, они на забављање не гледају олако.

  • Забављање је само за особе који су довољно одрасле да ступе у брак. Те особе више нису „у цвету младости“, то јест код њих је прошло животно доба када су полни нагони изузетно јаки (1. Коринћанима 7:36).

  • Они који желе да ступе у везу треба да буду слободни за брак. Према Божјем гледишту, нису сви који су законски разведени слободни да поново ступе у брак. Бог сматра да је прељуба једини основан разлог за развод, након чега особа може поново ступити у брак (Матеј 19:9).

  • Библија заповеда хришћанима да ступају у брак само са својим суверницима (1. Коринћанима 7:39). Та заповест се не односи на особе које само поштују наша веровања већ на оне које живе по њима као крштени Јеховини сведоци (2. Коринћанима 6:14). Бог је одувек захтевао од својих слугу да ступају у брак само са онима који су исте вере (Постанак 24:3; Малахија 2:11). Ова заповест је и практична, као што показују новија истраживања. *

  • Деца треба да слушају своје родитеље (Пословице 1:8; Колошанима 3:20). Ако дете живи у родитељском дому, оно треба да слуша родитеље и када је реч о изласцима са особама супротног пола. То значи да ће родитељи одлучити у којим годинама дете може почети да се забавља и шта ће бити дозвољено током забављања.

  • Поштујући библијске смернице, сваки Сведок сам одлучује да ли ће ступити у везу и с ким. То је у складу с начелом: „Свако ће носити свој терет“ (Галатима 6:5). Па ипак, пре него што донесу одлуку о томе, многи поступају мудро и траже савет од зрелих сухришћана који им желе свако добро (Пословице 1:5).

  • Многи поступци које већина сматра нормалним током забављања у ствари су озбиљан грех. На пример, Библија нам заповеда да се чувамо полног неморала. То се не односи само на полне односе већ и на друге нечисте поступке између невенчаних особа, као што је додиривање полних органа друге особе или орални и анални секс (1. Коринћанима 6:9-11). У нечисто понашање које Бог осуђује спада и све што невенчани пар ради како би осетио сексуално узбуђење иако се уздржава од сексуалног односа (Галатима 5:19-21). Разговори који алудирају на секс, пуни простачких речи, такође се осуђују у Библији (Колошанима 3:8).

  • Наше срце је варљиво (Јеремија 17:9). Може нас навести да учинимо нешто за шта знамо да је неисправно. Да би спречили да их срце превари, парови који се забављају треба да избегавају да буду сами у искушавајућим ситуацијама. Могу предузети неке мере предострожности, на пример да буду у друштву веће групе или да поведу неког са собом (Пословице 28:26). Они који траже брачног друга свесни су колико је опасно посећивати сајтове за упознавање, а посебно колико је ризично започети везу са особом о којој знају веома мало (Псалам 26:4).

^ одл. 2 Забављање је у неким културама уобичајено, док у другима није. Библија не каже да треба да се забављамо нити да је то једини начин да се ступи у брак.

^ одл. 6 На пример, у једном чланку у часопису Marriage & Family Review наводи се да су „резултати три истраживања показали да је један од кључних фактора за дугогодишње бракове (од 25 до 50 година и више) да партнери имају исту религију и веровања“. (Том 38, издање 1, страна 88, 2005.)

Сазнајте више

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли сам спреман за забављање?

Погледај четири питања која ти могу помоћи да видиш да ли си спреман за забављање.