Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Зашто Јеховини сведоци не славе рођендане?

Зашто Јеховини сведоци не славе рођендане?

Јеховини сведоци не славе рођендане зато што сматрају да се такве прославе не допадају Богу. Иако у Библији нигде не пише да не треба славити рођендане, она нам помаже да на основу главних обележја ових прослава разумемо Божје гледиште о њима. Осмотримо четири обележја ових прослава и одговарајућа библијска начела.

  1. Рођенданске прославе имају паганско порекло. Према делу Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend, ове прославе потичу од веровања да на дан нечијег рођења „зли духови и зле силе могу да науде слављенику“ и да „долазак пријатеља и њихове лепе жеље могу заштитити ту особу“. Књига The Lore of Birthdays каже да је датум рођења у древна времена „био важан за прављење хороскопа“ који се темељио на „астрологији прожетој мистицизмом“. У књизи се даље наводи да „рођенданске свеће, према народном веровању, имају посебну магијску моћ у испуњавању жеља“.

    Међутим, Свето писмо осуђује бављење магијом, гатање, спиритизам и томе слично (Поновљени закони 18:14; Галатима 5:19-21). Један од разлога зашто је Бог осудио древни град Вавилон био је тај што су се његови становници бавили астрологијом, што је један облик гатања (Исаија 47:11-15). Јеховини сведоци не испитују детаљно порекло сваког обичаја, али не игноришу Свето писмо када недвосмислено говори о неком обичају.

  2. Први хришћани нису славили рођендане. Књига The World Book Encyclopedia каже да су „слављење било чијег рођења они сматрали паганским обичајем“. Библија наводи да су апостоли и други ученици које је поучавао сам Исус постали узор за све хришћане (2. Солуњанима 3:6).

  3. Од хришћана се не тражи да обележавају дан Исусовог рођења, него дан његове смрти (Лука 22:17-20). То не треба да нас чуди, јер у Библији пише да је ’дан смрти бољи него дан рођења‘ (Проповедник 7:1). До краја свог живота на земљи, Исус је стекао добро име код Бога, тако да је дан његове смрти постао важнији од дана његовог рођења (Јеврејима 1:4).

  4. Свето писмо нигде не спомиње да је неки Божји слуга славио рођендан. Тачно је да се у Библији спомињу два рођендана, али радило се о особама које нису служиле Богу. Оба ова догађаја представљена су у негативном светлу (Постанак 40:20-22; Марко 6:21-29).

Да ли је деци Сведока нешто ускраћено зато што не славе рођендане?

Као и сви добри родитељи, Сведоци показују љубав према својој деци преко целе године, између осталог и тако што им дају поклоне и организују забаве. Они настоје да се угледају на Бога, који својој земаљској деци даје добре дарове без посебног повода (Матеј 7:11). Деца чији су родитељи Сведоци не осећају да им је нешто ускраћено, као што се види из следећих изјава:

  • „Много је забавније добити поклон када се најмање надаш“ (Тами, 12 година).

  • „Иако не добијам поклоне за рођендан, родитељи ми купују поклоне у другим приликама. То ми се свиђа јер се увек изненадим“ (Грегори, 11 година).

  • „Мислите да је забава од десет минута, торта и једна песма нешто посебно? Дођите код мене да видите шта је права журка!“ (Ерик, 6 година).

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Исус је објаснио зашто нам је потребно Божје вођство и указао на два најважнија библијска начела.