Јеховини сведоци не славе рођендане зато што сматрају да се такве прославе не допадају Богу. Иако у Библији нигде не пише да не треба славити рођендане, она нам помаже да на основу главних обележја ових прослава разумемо Божје гледиште о њима. Осмотримо четири обележја ових прослава и одговарајућа библијска начела.

  1. Рођенданске прославе имају паганско порекло. Према делу Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend, ове прославе потичу од веровања да на дан нечијег рођења „зли духови и зле силе могу да науде слављенику“ и да „долазак пријатеља и њихове лепе жеље могу заштитити ту особу“. Књига The Lore of Birthdays каже да је датум рођења у древна времена „био важан за прављење хороскопа“ који се темељио на „астрологији прожетој мистицизмом“. У књизи се даље наводи да „рођенданске свеће, према народном веровању, имају посебну магијску моћ у испуњавању жеља“.

    Међутим, Свето писмо осуђује бављење магијом, гатање, спиритизам и томе слично (Поновљени закони 18:14; Галатима 5:19-21). Један од разлога зашто је Бог осудио древни град Вавилон био је тај што су се његови становници бавили астрологијом, што је један облик гатања (Исаија 47:11-15). Јеховини сведоци не испитују детаљно порекло сваког обичаја, али не игноришу Свето писмо када недвосмислено говори о неком обичају.

  2. Први хришћани нису славили рођендане. Књига The World Book Encyclopedia каже да су „слављење било чијег рођења они сматрали паганским обичајем“. Библија наводи да су апостоли и други ученици које је поучавао сам Исус постали узор за све хришћане (2. Солуњанима 3:6).

  3. Од хришћана се не тражи да обележавају дан Исусовог рођења, него дан његове смрти (Лука 22:17-20). То не треба да нас чуди, јер у Библији пише да је ’дан смрти бољи него дан рођења‘ (Проповедник 7:1). До краја свог живота на земљи, Исус је стекао добро име код Бога, тако да је дан његове смрти постао важнији од дана његовог рођења (Јеврејима 1:4).

  4. Свето писмо нигде не спомиње да је неки Божји слуга славио рођендан. Тачно је да се у Библији спомињу два рођендана, али радило се о особама које нису служиле Богу. Оба ова догађаја представљена су у негативном светлу (Постанак 40:20-22; Марко 6:21-29).

Да ли је деци Сведока нешто ускраћено зато што не славе рођендане?

Као и сви добри родитељи, Сведоци показују љубав према својој деци преко целе године, између осталог и тако што им дају поклоне и организују забаве. Они настоје да се угледају на Бога, који својој земаљској деци даје добре дарове без посебног повода (Матеј 7:11). Деца чији су родитељи Сведоци не осећају да им је нешто ускраћено, као што се види из следећих изјава:

  • „Много је забавније добити поклон када се најмање надаш“ (Тами, 12 година).

  • „Иако не добијам поклоне за рођендан, родитељи ми купују поклоне у другим приликама. То ми се свиђа јер се увек изненадим“ (Грегори, 11 година).

  • „Мислите да је забава од десет минута, торта и једна песма нешто посебно? Дођите код мене да видите шта је права журка!“ (Ерик, 6 година).