Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли Јеховини сведоци растурају породице или их уједињују?

Да ли Јеховини сведоци растурају породице или их уједињују?

Јеховини сведоци се труде да имају уједињене и јаке породице, а и другима помажу у томе. Поштујемо Бога као оснивача породице (Постанак 2:21-24; Ефешанима 3:14, 15). Он је у Светом писму дао начела која људима у целом свету помажу да имају добар и срећан брак.

Како Јеховини сведоци доприносе чврстим породичним везама

Дајемо све од себе да бисмо се држали савета из Светог писма, захваљујући којима можемо бити бољи мужеви, боље жене и бољи родитељи (Пословице 31:10-31; Ефешанима 5:22 – 6:4; 1. Тимотеју 5:8). Мудри савети из Светог писма помажу и породицама у којима нису сви исте религиозне опредељености да добро функционишу (1. Петрова 3:1, 2). Запазите шта су рекле неке особе чији је брачни друг постао Јеховин сведок:

  • „Током првих шест година нашег брака, стално смо се свађали и били смо разочарани. Након што је Ивете постала Јеховин сведок, била је љубазнија и имала је више стрпљења. Промене које је направила спасле су наш брак“ (Клауир, Бразил).

  • „Била сам против тога да мој муж, Чанса, проучава Свето писмо с Јеховиним сведоцима јер сам мислила да они растурају породице. Међутим, увидела сам да је наш брак постао бољи захваљујући Светом писму“ (Агнес, Замбија).

У служби проповедања разговарамо с људима о томе како им примењивање мудрих савета из Светог писма може помоћи у следећем:

Да ли због промене религије долази до сукоба у браку?

Понекад, да. На пример, компанија Софрес је 1998. у резултатима истраживања објавила да је у просеку у сваком двадесетом браку дошло до озбиљних проблема након што је један од супружника постао Сведок.

Исус је прорекао да ће они који се држе његових учења понекад доживљавати сукобе у породици (Матеј 10:32-36). Према историчару Вилу Дјуранту, у Римском царству „хришћанство је оптуживано да растура дом“, * што неки данас приписују и Јеховиним сведоцима. Да ли то онда значи да Сведоци изазивају раздор у породици?

Европски суд за људска права

У случају у ком су Јеховини сведоци били оптужени да растурају породице, у пресуди Европског суда за људска права било је наведено да чланови породице који нису Сведоци често изазивају сукобе зато што не желе „да прихвате и поштују верску слободу другог члана породице и његово право да исповеда своју религију“. Суд је додао: „Ово је случај код свих бракова у којима супружници нису исте религије, а не само када су у питању Јеховини сведоци.“ * Али Јеховини сведоци, чак и када су предмет верске дискриминације, настоје да поступају по савету из Светог писма: „Никоме не враћајте зло за зло [...] Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:17, 18).

Зашто Јеховини сведоци сматрају да треба да склапају бракове само са својим суверницима

Сведоци се држе библијске смернице да се венчавају „само у Господу“, то јест да склапају брак са особом из своје религије (1. Коринћанима 7:39). Ова заповест је из Светог писма и практична је. На пример, у чланку објављеном 2010. у часопису Journal of Marriage and Family пише да „парови где оба партнера припадају истој религији и живе по истим веровањима“ могу имати квалитетнији однос. *

Међутим, Јеховини сведоци не подстичу своје сувернике да напусте брачног друга који није Сведок. У Светом писму пише: „Ако неки брат има жену која није верница и она пристаје да живи с њим, нека је не оставља, а тако и жена која има мужа који није верник и он пристаје да живи с њом, нека не оставља мужа“ (1. Коринћанима 7:12, 13). Јеховини сведоци поступају по овој заповести.

^ одл. 17 Видети књигу Цезар и Христ, страна 734.

^ одл. 18 Видети пресуду у случају Јеховини сведоци из Москве и други против Русије, стране 26-27, одломак 111.

^ одл. 20 Видети часопис Journal of Marriage and Family, том 72, број 4, (август 2010), страна 963.