Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Зашто Јеховини сведоци не одговарају на све оптужбе?

Зашто Јеховини сведоци не одговарају на све оптужбе?

Јеховини сведоци следе библијски савет да не одговарају на све оптужбе и да не реагују увек кад им се ругају. Примера ради, библијска пословица каже: „Ко опомиње подругљивца, прима на себе срамоту“ (Пословице 9:7, 8; 26:4). Ми смо првенствено усредсређени на то да угодимо Богу и зато не желимо да губимо време на препирање око лажних оптужби (Псалам 119:69).

Наравно, постоји „време кад се ћути и време кад се говори“ (Проповедник 3:7). Ми разговарамо с људима који су искрени и желе да сазнају истину, али не желимо да се упуштамо у бесмислене расправе. На тај начин следимо пример који су оставили Исус и хришћани из првог века.

  • Исус није ништа одговорио када је био лажно оптужен пред Пилатом (Матеј 27:11-14; 1. Петрова 2:21-23). Слично томе, Исус није одговарао ни на оптужбе да је пијаница и изјелица. Уместо тога, дозволио је да његова дела говоре за себе, у складу с библијским начелом: „Мудрост оправдавају њена дела“ (Матеј 11:19). Међутим, када је било потребно, он је храбро одговорио на клевете које су биле изговорене о њему (Матеј 15:1-3; Марко 3:22-30).

    Исус је поучавао своје следбенике да не буду обесхрабрени лажним оптужбама. Он је рекао: „Срећни сте кад вас због мене вређају и прогоне и лажући вам приписују свакаква зла“ (Матеј 5:11, 12). Па ипак, када његови ученици у таквим ситуацијама буду имали могућност да дају сведочанство, Исус је рекао да ће он испунити своје обећање да ће им „дати речи и мудрост“, којима се сви њихови „противници заједно неће моћи супротставити нити ће их моћи оспорити“ (Лука 21:12-15).

  • Апостол Павле је саветовао хришћане да се с противницима не упуштају у бесмислене расправе, говорећи им да је то „бескорисно и испразно“ (Титу 3:9; Римљанима 16:17, 18).

  • Апостол Петар је подстакао хришћане да бране своју веру кад год је то могуће (1. Петрова 3:15). Ипак, он је разумео да је боље то чинити делима него речима. Он је написао: „Јер то је Божја воља, да добрим делима ућуткате неразумне људе који говоре оно у шта нису упућени“ (1. Петрова 2:12-15).

Сазнајте више

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Шта верују Јеховини сведоци?

Сазнајте више о неким нашим основним веровањима.

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Ко је оснивач Јеховиних сведока?

Сазнајте зашто Чарлс Расел није оснивач неке нове религије.