Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли Јеховини сведоци учествују у међуверским покретима?

Да ли Јеховини сведоци учествују у међуверским покретима?

Као Јеховини сведоци радо разговарамо о вери с људима свих вероисповести, али нисмо присталице међуверских покрета у смислу да учествујемо у верској служби других религија. Библија показује да су прави хришћани „складно састављени“, а тајна тог склада управо лежи у томе што имају иста верска убеђења (Ефешанима 4:16; 1. Коринћанима 1:10; Филипљанима 2:2). То укључује више од тога да исто гледају на врлине као што су љубав, саосећање и опраштање. Наша веровања се темеље на тачном познавању Библије, без чега би наша вера била узалудна (Римљанима 10:2, 3).

У Библији се удруживање с припадницима других вера упоређује са ујармљивањем у неједнаки јарам, што би лоше утицало на веру једног хришћанина (2. Коринћанима 6:14-17). Због тога Исус није дозвољавао својим ученицима да учествују у верским обичајима оних који га нису следили (Матеј 12:30; Јован 14:6). Слично томе је и Божји Закон дат преко Мојсија забрањивао древним Израелцима да учествују у обредима околних народа (Излазак 34:11-14). Израелци који су верно служили Јехови једном приликом су одбили помоћ неких људи јер је то могло да доведе до склапања међуверског савеза (Јездра 4:1-3).

Да ли Јеховини сведоци разговарају о вери и с припадницима других религија?

Да. Само током 2016, провели смо 1 983 763 754 сати у разговору с људима других вера. Попут апостола Павла, желимо да разумемо како размишљају и у шта верују људи с којима се сусрећемо док проповедамо (1. Коринћанима 9:19-22). Искрено се трудимо да примењујемо библијски савет да с другима разговарамо с „дубоким поштовањем“ (1. Петрова 3:15).

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Међуверски покрети — да ли имају Божје одобравање?

Да ли по сваку цену остварити јединство? Библијски одговор ће вас можда изненадити.

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Како препознати праву религију?

Постоји ли само једна права религија? Осмотрите пет обележја праве религије.