Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Зашто Јеховини сведоци не славе Божић?

Зашто Јеховини сведоци не славе Божић?

Уобичајене заблуде

Заблуда: Јеховини сведоци не славе Божић зато што не верују у Исуса.

Чињеница: Ми смо хришћани. Верујемо да спасење долази само преко Исуса Христа (Дела апостолска 4:12).

Заблуда: Ви правите раздор међу члановима породице јер их поучавате да не славе Божић.

Чињеница: Ми истински ценимо породично уређење и користимо Свето писмо да бисмо помогли другима да учврсте породичне везе.

Заблуда: Ви пропуштате да осетите „дух Божића“ — шта значи бити великодушан, подржати мир на земљи и добру вољу међу људима.

Чињеница: Ми се трудимо да сваки дан будемо великодушни и мирољубиви (Пословице 11:25; Римљанима 12:18). Примера ради, начин на који одржавамо састанке и проповедамо у складу је са Исусовим речима: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Матеј 10:8). Осим тога, указујемо на Божје Краљевство као на једину реалну наду за мир на земљи (Матеј 10:7).

Зашто Јеховини сведоци не славе Божић?

  • Исус је заповедио да обележавамо спомен на његову смрт, а не на рођење (Лука 22:19, 20).

  • Исусови апостоли и први ученици нису славили Божић. New Catholic Encyclopedia каже да је „прослава Христовог рођења уведена тек 243. године [н. е.]“, што је више од једног века након смрти последњег апостола.

  • Нема доказа да се Исус родио 7. јануара, односно 25. децембра; датум његовог рођења није забележен у Светом писму.

  • Ми верујемо да Бог не одобрава слављење Божића, јер он вуче корене из паганских обичаја и церемонија (2. Коринћанима 6:17).

Зашто уопште правити питање око Божића?

Многи још увек славе Божић иако знају да има паганско порекло и да се нигде у Светом писму не говори о њему. Такве особе се могу питати: Зашто би се хришћани одрекли слављења Божића и били омражени међу другима? Зашто уопште правити питање око Божића?

Свето писмо нас подстиче да не узимамо ствари здраво за готово, него да ’користимо свој разум‘ (Римљанима 12:1, 2). Поучава нас да ценимо истину (Јован 4:23, 24). Стога, иако нам је важно шта други мисле о нама, ми се држимо библијских начела чак и ако због тога нећемо бити омиљени.

Иако смо одлучили да не славимо Божић, ми поштујемо право сваке особе да одлучи за себе. Не спречавамо друге да славе Божић.

 

 

 

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Шта Свето писмо каже о Божићу?

Можда ће вас изненадити порекло шест популарних божићних обичаја.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Шта очекујете од Божића?

Окупљање породице и пријатеља, помагање другима и сећање на Исуса Христа — све је то важно. Шта је најважније од свега?