Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Да ли су Јеховини сведоци култ?

Да ли су Јеховини сведоци култ?

Не, Јеховини сведоци нису култ. Ми смо хришћани и трудимо се да поступамо по узору на Исуса Христа и да живимо по његовим учењима.

Шта је култ?

Израз „култ“ се различито схвата. Размотрите два уобичајена гледишта о култовима и зашто се то не примењује на нас.

  • Неки сматрају да је култ нова или неортодоксна религија. Јеховини сведоци нису зачели нову религију. Баш напротив, ми обожавамо Бога онако како су то радили хришћани у првом веку, о чијем животу и учењима можемо читати у Библији (2. Тимотеју 3:16, 17). Верујемо да само Свето писмо садржи мерила за обожавање Бога на исправан начин.

  • Неки сматрају да је култ опасна верска секта с људским вођом. Јеховини сведоци не следе ниједног човека као свог вођу. Ми се држимо онога што је Исус рекао својим следбеницима: „Ваш Вођа [је] један — Христ“ (Матеј 23:10).

Јеховини сведоци ни у ком случају нису неки опасан култ. Ми се поучавамо да помажемо суверницима и људима у нашем окружењу. На пример, наша служба Богу помогла је многима да победе зависност, рецимо наркоманију и алкохолизам. Осим тога, широм света оснивамо разреде за описмењавање и помажемо хиљадама да науче да читају и пишу. Такође, залажемо се у пружању хуманитарне помоћи. Дајемо све од себе да позитивно утичемо на друге, као што је Исус заповедио својим следбеницима да чине (Матеј 5:13-16).

 

 

Сазнајте више

Како препознати праву религију?

Постоји ли само једна права религија? Осмотрите пет обележја праве религије.