Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли Јеховини сведоци признају Стари завет?

Да ли Јеховини сведоци признају Стари завет?

Да. Јеховини сведоци верују да је цело Свето писмо „надахнуто од Бога и корисно“ (2. Тимотеју 3:16). Ту спадају и Стари завет и Нови завет, како су ови делови Библије углавном познати. Јеховини сведоци их најчешће називају хебрејски и грчки део Светог писма. На тај начин не одајемо утисак да је неки део Светог писма застарео или неважан.

Зашто су хришћанима потребни и Стари завет и Нови завет?

Бог је надахнуо апостола Павла да напише: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку“ (Римљанима 15:4). Према томе, хебрејски део Светог писма садржи информације које су важне за нас. Између осталог, у њему се налазе поуздани историјски записи и практични савети.

  • Поуздани историјски записи. У хебрејском делу Светог писма детаљно је описано стварање и како је човечанство запало у грех. Без тих информација не бисмо имали задовољавајуће одговоре на питања попут: Одакле потичемо? и Зашто људи умиру? (Постанак 2:7, 17). Штавише, у хебрејском делу Светог писма можемо читати како се Јехова опходио с људима који су, попут нас, искусили радост и тугу (Јаковљева 5:17).

  • Практични савети. Библијске књиге Пословице и Проповедник, које се налазе у хебрејском делу Светог писма, садрже практичну мудрост која не застарева. У њима се налазе савети за срећан породичан живот (Пословице 15:17), савети за уравнотежено гледиште о раду (Пословице 10:4; Проповедник 4:6) и савети за срећну и успешну младост (Проповедник 11:9 – 12:1).

Такође, много тога можемо научити из Мојсијевог закона, који је записан у Тори (првих пет књига Светог писма). Иако тај закон не важи за хришћане, у њему се налазе вредна начела која нам могу помоћи да имамо срећан живот (Левитска 19:18; Поновљени закони 6:5-7).

 

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Шта ми може помоћи да разумем Свето писмо?

Без обзира на ваше околности, можете разумети Божју поруку из Светог писма.