Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Како Јеховини сведоци гледају на развод?

Како Јеховини сведоци гледају на развод?

Ми се држимо библијског гледишта о браку и разводу. Бог је основао брак као трајну заједницу мушкарца и жене. Према Библији, једини оправдани разлог за развод је полни неморал (Матеј 19:5, 6, 9).

Да ли Јеховини сведоци пружају помоћ паровима који имају проблеме у браку?

Да, и то на следеће начине:

  • Преко публикација. Оне редовно обрађују теме које помажу брачним паровима да јачају свој брак, чак и када изгледа да је стање непоправљиво. На пример, погледајте чланке „Приврженост и оданост брачном другу“, „Како опростити“ и „Обновити поверење“.

  • Преко састанака. На нашим састанцима, већим скуповима и конгресима разматрамо практичне библијске савете за брак.

  • Преко старешина. Скупштинске старешине помажу брачним паровима тако што усмеравају њихову пажњу на библијске стихове попут оних из Ефешанима 5:22-25.

Да ли је неком Сведоку за развод потребно одобрење старешина?

Не. Чак и када су старешине замољене да помогну у решавању брачних несугласица, они немају право да брачном пару кажу шта треба да уради (Галатима 6:5). Међутим, ако неко нема библијски основ за развод, а ипак одлучи да се разведе, према Библији није слободан да поново ступи у брак (1. Тимотеју 3:1, 5, 12).

Како Јеховини сведоци гледају на раздвајање?

Библија подстиче супружнике да остану заједно чак и када је ситуација далеко од идеалне (1. Коринћанима 7:10-16). Многи проблеми се могу решити ако се парови усрдно моле, примењују библијска начела и показују љубав (1. Коринћанима 13:4-8; Галатима 5:22).

Ипак, неки хришћани могу одлучити да се раздвоје од свог брачног друга у екстремним ситуацијама као што су следеће:

  • Намерно запостављање материјалних потреба (1. Тимотеју 5:8).

  • Екстремно физичко злостављање (Псалам 11:5).

  • Онемогућавање брачном другу да служи Јехови. На пример, брачни друг би могао Сведока терати да на неки начин крши Божје заповести. У том случају, угрожени брачни друг би могао одлучити да је раздвајање једини начин да се придржава заповести: „Богу се морамо покоравати, а не људима“ (Дела апостолска 5:29).

Сазнајте више

ПУТ ДО СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ

Бог пружа помоћ за срећан брак

Два једноставна питања могу вам помоћи да имате срећнији брак.

ПУТ ДО СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ

Како решавати проблеме

Од вас и вашег супружника зависи да ли ће вам брак бити стабилан и срећан, или нестабилан и несрећан.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Живот после развода

Скоро сви који се разведу увиде да је живот после тога много тежи него што су очекивали. Библија садржи практичне савете који могу помоћи.