Пређи на садржај

Љубичасти троуглови

Мод живи у Француској и ради у једној школи као лични пратилац деце с посебним потребама. Пре извесног времена, на једном часу је било речи о холокаусту и концентрационим логорима током нацистичког режима. Затвореници су носили униформе на којима је била пришивена ознака одређене боје. Боја и облик ознаке указивали су на то зашто је особа затворена.

Говорећи о ознакама у облику љубичастог троугла, које су носили неки затвореници, наставник је рекао: „Мислим да је то била ознака за хомосексуалце.“ Након часа, Мод је пришла наставнику и објаснила му да су љубичасте троуглове носили Јеховини сведоци. * Предложила је да му донесе неки материјал на ту тему. Он се сложио и још је предложио да Мод направи презентацију за ученике.

Касније је једна наставница на свом часу говорила о истој теми. Том приликом је помоћу једне табеле приказала различите ознаке које су затвореници носили. У табели је стајало да су љубичасте троуглове носили Јеховини сведоци. Након часа, Мод је пришла и овој наставници с предлогом да јој донесе материјал који говори о тој теми. И ова наставница је то прихватила и предложила Мод да одржи излагање пред ученицима.

Мод држи публикације које је користила за своју презентацију

Мод је направила 15-минутну презентацију за час код првог наставника, али када је требало да је изнесе, он јој је рекао: „Имате цео час на располагању.“ Мод је започела презентацију документарним филмом о прогонству Јеховиних сведока током нацистичког режима. Када је у филму речено да су нацисти одузели Јеховиним сведоцима укупно 800 деце, Мод је зауставила филм и прочитала искуства троје од те деце. Након филма, Мод је своје излагање закључила опроштајним писмом из 1940-те које је написао 19-годишњи Јеховин сведок из Аустрије, Герхард Штајнахер. Написао га је својим родитељима само неколико сати пре него што су га нацисти погубили. *

Мод је сличну презентацију изнела и пред другим разредом. Захваљујући томе што је Мод била храбра, оба наставника сада обавезно спомену Јеховине сведоке када на часу говоре о жртвама које су страдале у нацистичким логорима.

^ одл. 3 Током Другог светског рата, Јеховини сведоци у Немачкој, који су били познати и као Истраживачи Библије (Bibelforscher), затварани су зато што нису желели да подрже нацистички режим.

^ одл. 5 Герхард Штајнахер је био осуђен на смрт зато што је одбио да се придружи немачкој војсци. У његовом опроштајном писму стајало је: „Још увек сам дете. Успећу да останем веран само ако ми Господ да снаге, а за то га и молим.“ Герхард је следећег јутра био погубљен. На његовом гробу пише: „Својом смрћу је прославио Бога.“