Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

133. разред Библијске школе Галад

Субота, 8. септембар 2012.

133. разред Библијске школе Галад

Након пет месеци интензивне обуке, 48 студената је завршило Библијску школу Галад. Поводом завршетка њиховог школовања одржана је свечаност у образовном центру Јеховиних сведока у Патерсону, у држави Њујорк. Програм свечаности је пратило 9 694 људи, међу којима су били њихови чланови породице, пријатељи и многи други који су желели да с њима поделе ту радост.

Од 1943. године, у овој школи је више од 8 000 духовно зрелих објавитеља добило обуку за мисионарску службу. Захваљујући томе што се у школи као главни уџбеник користи Библија, полазници су ојачали своју веру и развили духовне особине које су им потребне како би се успешно суочавали са разним изазовима у мисионарској служби.

„Пажљиво размишљајте о ономе што подстиче на љубав“. Ентони Морис, члан Водећег тела Јеховиних сведока, служио је као председавајући и своје уводне речи темељио је на Филипљанима 4:8: ’Што је год допадљиво [„чиме се год подстиче на љубав“, фуснота] о томе размишљајте.‘

Брат Морис је објаснио да нам размишљање о ономе што подстиче на љубав помаже да задржимо позитиван став иако живимо у свету без љубави. Он је рекао: „Трудите се да запажате оно што подстиче на љубав и будите пуни љубави.“

Наш небески Отац нам пружа изванредан пример тако што се не усредсређује на наше грешке (Псалам 130:3). Брат Морис је рекао: „Немојте се концентрисати на грешке своје браће и сестара и сачувајте љубав у себи.“

„Стичите знање, али немојте постати превише мудри“. Харолд Коркерн, члан Одбора подружнице у Сједињеним Државама, разматрао је ту тему, која се темељи на Проповеднику 7:16. Бог жели да своје знање користимо исправно, а не да нам оно „удари у главу“.

Брат Коркерн је такође рекао да савет или исправку треба пружити у духу љубави и да од других не смемо очекивати више него што Бог очекује од њих. Он је још додао: „Добро искористите своју мудрост, знање и разумевање и браћи ће бити драго што могу да буду с вама.“

„Немојте заборавити Божја дела“ (Псалам 78:7). Гај Пирс, члан Водећег тела, на почетку свог говора је објаснио да се понашање детета, било добро или лоше, одражава на углед његових родитеља (Пословице 20:11). Исто тако, наше понашање утиче на углед нашег небеског Оца. „Божја деца и Ђаволова деца познају се по овоме: ко год не чини оно што је праведно, не потиче од Бога“ (1. Јованова 3:10).

Брат Пирс је рекао да су полазници били позвани у школу Галад због својих добрих хришћанских особина, као што је понизност. Он их је подсетио да остану понизни, јер их ова обука није учинила бољима од других. Они су сада заправо у бољем положају да доприносе јединству међународног братства и да буду примери у понизности (Псалам 133:1). Брат Пирс је још рекао: „Сада имате добар темељ да стичете још више знања о Јехови Богу и да га боље упознате.“

„Урадили смо оно што смо били дужни да урадимо“. Вилијам Самјуелсон, надгледник Одељења за теократске образовне програме, питао је: „Да ли ћемо прихватити задатак од Јехове чак и ако нам се тај задатак не допада?“ Из Луке 17:7-10 можемо извући поуку: „Кад извршите све своје дужности, реците: ’Ми смо бескорисни робови. Урадили смо оно што смо били дужни да урадимо.‘ “ У поређењу с нашим Господарем, Јеховом, заиста смо „бескорисни“.

Студенти су провели више недеља у учионици. За неке је то био прави изазов. „Али урадили сте оно што сте били дужни да урадите“, рекао је брат Самјуелсон, „и сада видите да вам је то користило и ојачало веру.“ На крају је закључио: „Као верни настојници увек цените част што служите Господару свемира.“

„Сетите се Јеховиног обећања када се суочите с проблемима“. Сем Роберсон, заменик надгледника Одељења за теократске образовне програме, упозорио је студенте да ће повремено бити обесхрабрени. Зато их је подстакао да размишљају о многим библијских личностима којима је Бог пружио утеху. На пример, Мојсије је рекао Исусу Навину: ’Јехова те неће напустити и нипошто те неће оставити‘ (Поновљени закони 31:8). Пред крај свог живота, Исус Навин је рекао: „Од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено“ (Исус Навин 23:14).

Јехова Бог обећава својим слугама: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Јеврејима 13:5). Он нас уверава да ће поступати у складу са значењем свог имена, Јехова („Он проузрокује да постане“), и преузети сваку могућу улогу да би помогао својим слугама. Брат Роберсон је подстакао студенте: „Никада немојте одустати и никада се немојте предати. Не заборавите, он вас никада, никада, никада неће изневерити.“

„Њихов глас је отишао по целој земљи“ (Римљанима 10:18). Марк Нумар, инструктор у Галаду, водио је тачку у којој су студенти из разних земаља испричали или одглумили нешто што су доживели у служби проповедања на подручју Патерсона. На пример, брачни пар из Јужноафричке Републике је био срећан што је срео три жене из њихове земље и могао да разговара с њима на језику зулу и коса. Брачни пар са Шри Ланке упознао је једног Индијца чија жена и ћерка живе на Шри Ланки. Он никада није видео Свето писмо, па му је овај брачни пар радо уступио један свој примерак.

„Опремљени за свако добро дело“. Џин Смоли, помоћник Одбора за писање, интервјуисао је два брачна пара из овог разреда. Брачни пар из Сијера Леонеа је испричао да нису имали текућу воду у својој кући. Али тај проблем је био занемарљив када се узме у обзир да су водили 50 библијских студија. Оба брачна пара су била захвална за обуку коју су примили у овој школи, јер их је она опремила за свако добро дело у служби (2. Тимотеју 3:16, 17).

„Будите истрајни до краја и у сву вечност“. Герит Лош, члан Водећег тела, у уводном делу кључног предавања је објаснио како тркачи на дуге стазе трче уједначеним темпом како би били сигурни да ће успешно завршити трку. За разлику од дословне трке где је само један победник, у хришћанској трци за живот победници су сви који истрају до краја.

Истрајност значи непрестано служити Богу, не губити наду упркос проблемима, прогонству, искушењима и разочарањима. Исус је рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13). Заиста је охрабрујуће што знамо да Јехови и Исусу веома значи наша истрајност! Брат Лош је затим навео неколико корака који нам могу помоћи да истрајемо упркос тешкоћама. Неки од њих су:

  • Молите се Богу, „који даје истрајност“ и ’који сваки дан носи наш терет‘ (Римљанима 15:5; Псалам 68:19).

  • Останите верни Богу, знајући да је он ’веран и да неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати‘ (1. Коринћанима 10:13).

  • Будите усредсређени на своју наду. Исус је ’због радости која је стајала пред њим поднео мученички стуб‘ (Јеврејима 12:2).

Брат Лош је нагласио да сада када смо близу циља није време да се предамо. „Истрајно трчимо трку која је пред нама“ (Јеврејима 12:1).

На крају овог изванредног програма, један од студената је у име целог разреда прочитао писмо захвалности за практичну обуку коју су добили у школи. Између осталог, у писму је стајало да је темељно и хронолошко проучавање Библије помогло студентима да боље разумеју Божју намеру и да неизмерно ојачају своју веру. У закључку је стајало: „Даћемо све од себе да применимо оно што смо научили у школи.“